După ce am dezvăluit AICI, cu documente și martori, modul în care Gruia ”Gruișor” Bumbu, șeful Pakiv România (ONG care susține că se ocupă, încă din 2005, cu incluziunea cetățenilor de etnie romă, cu lupta împotriva discriminării, egalitatea de șanse, identitatea de gen ș.a.m.d.) și-a împroprietărit cu bani europeni actualul sediu, sifonând astfel însemnate fonduri UE, Podul.ro vă prezintă, în exclusivitate, un alt document care certifică acest mod de operare.
Mai exact, este vorba despre un extras de carte funciară – îl puteți descărca AICI, AICI și AICI –, care demonstrează fără urmă de tăgadă că respectivul sediu oficial al Pakiv România a devenit… vilă de locuit pentru Gruia Bumbu, șeful ONG-ului. Fapt care nu s-ar fi putut realiza fără complicitatea flagrantă a conducerilor OIR POSDRU CENTRU, aspect scos la lumină de Podul.ro.
În contractul de vânzare este vorba despre unul și același imobil cu numărul cadastral 86132-C1: strada Emil Racoviță nr.76, Alba Iulia, aceasta fiind adresa sediului Pakiv, atât în acte cât și potrivit site-ului oficial. Precizăm că nu există nicio modificare în acte care să susțină o eventuală mutare a sediului într-un alt imobil.
Așadar, în prezent vila respectivă este sediu Pakiv și totodată domiciliu al șefului acestei organizații, Gruia Bumbu.
Amintim că, în 2011, imobilul a fost achiziționat prin cumpărare cu scopul de a deveni așa-zisul ”Centru Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale”, în cadrul proiectului ”Alternative la șomaj-ID 59815”, ceea ce însă nu s-a mai întâmplat niciodată. Suma (din bani europeni) de achiziționare a imobilului a fost de 852.612,46 lei fără tva, echivalentul a cca. 240.000 euro.
Transferul de proprietate se poate face prin donație, prin contract de vânzare cumpărare sau prin dare în plată (mai exact, printr-un contract de convenție pentru darea în plată). În cazul acesta transferul de proprietate s-a făcut printr-o convenție de dare în plată.
Asta înseamnă că Pakiv România a acumulat o datorie către șeful Gruia Bumbu, persoană fizică, datorie pentru stingerea căreia ONG-ul ar fi convenit să-i dea lui sediul. Adică sediul care, așa cum rezultă din contractul de vânzare, a fost cumpărat cu o căruță de bani europeni (circa 240.000 euro) și în cadrul unui proiect european, cu scopul declarat și asumat de transformare a lui în pompos intitulatul ”Centru Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale”, care însă nu a existat și nu a funcționat niciodată.
Având în vedere toate aspectele expuse mai sus, se impun cel puțin două întrebări legitime, întrebări pe care autoritățile abilitate le-au ignorat în mod programatic de-a lungul anilor: Și-a subînchiriat Gruia Bumbu imobilul/sediul pentru uzul Pakiv România, ONG-ul pe care îl conduce, și a băgat banii în buzunar? Sau același ”Gruișor” și-a închiriat imobilul/sediul în cadrul proiectelor europene, banii ajungând în același buzunar?
Vom continua investigarea, dacă acest imobil/sediu, devenit imobil proprietate personală cu adresa de domiciliu a lui Gruia Bumbu, face obiectul unui contract de închiriere, așa cum am arătat mai sus.
De notat că Gruia Bumbu și al său Pakiv au în momentul de față în implementare cel puțin două proiecte europene care permit închirierea de spații/imobile în măsura în care acestea sunt necesare. Coincidență sau nu, transferul de proprietate a respectivului sediu s-a făcut în toamna anului 2017, tocmai când în comuna Vințu de Jos începea implementarea proiectului Cod Smis 103385-CCI Sibișeni-Creșterea Calității Vieții și a Incluziunii Sociale în Vințu de Jos, iar Asociația Pakiv Romania este leader de parteneriat – Podul.ro a dezvăluit AICI și AICI o serie de ilegalități și neregului comise în cadrul amintitului proiect european.
Tunul de la Vințu de Jos
Despre ”afacerea” de la Vințu de Jos, într-o adresă recentă – nr.5795/P164/06.07.2020, pe care o puteți descărca AICI –, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba confirmă în totalitate dezvăluirile Podul.ro. Potrivit instituției, firma SC Pravara SRL (sinecură apropiată de Gruia Bumbu&Pakiv) a comis toate neregulile invocate de noi, după cum urmează:
”Cu ocazia controlului în domeniul relațiilor de muncă efectuat la SC Pravara SRL, inspectorii de muncă ai ITM Alba au constatat mai multe nereguli în ceea ce privește derularea raporturilor de muncă. Astfel, s-a constatat că în cadrul societății salariații au fost încadrați în muncă în baza unor contracte individuale de muncă, cu timp parțial, de o oră pe zi. Cu toate acestea, pentru persoanele ale căror contracte individuale de muncă le-ați anexat în xerocopie au fost trimise la REVISAL elementele unui alt contract individual de muncă, cu 8 ore/zi, 40 ore/săptămână.
Au fost dispuse măsuri obligatorii pentru intrarea în legalitate, iar angajatorul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la transmiterea datelor la REVISAL.
În ceea ce privește ucenicia la locul de muncă, SC Pravara SRL nu a organizat activitate de formare profesională în conformitate cu prevederile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.
Întrucât există suspiciuni în ceea ce privește legalitatea încheierii acestor contracte, precum și în ceea ce privește prestarea efectivă a activității de către acești salariați, ITM Alba urmează să facă demersurile necesare în vederea sesizării organelor de cercetare penală despre activitatea SC Pravara SRL”.
Împroprietărirea sediului și o datorie de 30.000 euro
Din declarația de avere a numitului Gruia Bumbu (publicată de Podul.ro într-un episod trecut) rezultă că Pakiv avea o datorie de aproximativ 30.000 euro, generată printr-un împrumut în numerar, dar nu putem închide ochii la faptul că imobilul despre care vorbim a fost cumpărat cu o sumă de-a dreptul faraonică în raport cu cea consemnată mai sus: e vorba de 852.612,46 lei fără tva, echivalentul a cca. 240.000 euro.
Datoria în cuantum de aproximativ 30.000 euro a apărut în acte în momentul în care Pakiv România (via Gruia Bumbu, șeful incontestabil) nu și-a mai plătit cel puțin 10 angajați cu drepturile salariale cuvenite, timp de mai multe luni, motiv pentru care aceștia au făcut o serie de plângeri. Potrivit foștilor angajați cu care a vorbit Podul.ro, împrumutul făcut de Bumbu către Pakiv părea să acopere, dar doar în scripte, salariile date prin dispoziții de plată (nu și în mod real!) împotriva cărora s-au făcut plângeri la vremea respectivă. Cu alte cuvinte, aceștia susțin că Gruia ”Gruișor” Bumbu s-a prefăcut că le dă banii restanți angajaților pe dispozițiile de plată, dar asta doar pentru a genera documente, necesare cererilor de rambursare, banii nemaiajungând niciodată la persoanele respective – vom reveni la această speță în curând, când vom prezenta o serie de documente.
Coincidențe stranii?!
Așa cum Podul.ro a arătat într-un episod anterior (detalii AICI), managerul proiectului Romii creează întreprinderi sociale de reciclare a materialelor de ambalaj “ROMA-RE” a fost Moldovan Nicolae, actualul șef de cabinet al europarlamentului PNL Mircea Hava.
De data aceasta, am aflat și că notarul care a încheiat convenția de dare în plată a imobilului în cauză este chiar fiul procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba – ne referim la Vasile Luha.
Menționăm că tocmai acest Parchet a clasat, prin Ordonanța 819/P/2016, cauza privind conflictul de interes ce viza închirierea spațiului proprietate personală a lui ”Gruișor” Bumbu (din Alba Iulia, str. Nicolae Titulescu nr.10) către OIRPOSDRU CENTRU, după preluarea dosarului nr. 3506/P/2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia la această unitate. Cu privire la această speță vom reveni, curând, cu noi informații.