SURSE Carmen Dan jubilează. DIICOT va clasa dosarul 10 august, soțul procurorului-șef fiind prieten cu "Fantoma în alb"


SURSE Carmen Dan jubilează. DIICOT va clasa dosarul 10 august, soțul procurorului-șef fiind prieten cu "Fantoma în alb"

Sursele Libertatea au precizat că dosarul 10 august va fi clasat, iar anunțul va fi făcut săptămâna viitoare. DIICOT a anchetat posibilele infracțiuni comise și a decis să claseze cazul. "Sunt multe clarificări în Ordonanța de clasare, în Piața Victoriei au existat provocări și momente care au rămas în percepția opiniei publice altfel decât s-au întâmplat în realitate, însă infracțiunile pe care DIICOT le-a căutat nu au existat și de aceea ei au închis dosarul", au spus surse judiciare.

De subliniat este că va fi continuată ancheta, dar doar în cazul unor jandarmi violenți, în timp ce guvernarea PSDragnea, în frunte cu Carmen Dan, ministră de Interne la acea vreme, scapă de orice vină pentru ceea ce s-a întâmplat

Procurorii DIICOT au clasat atât acuzațiile PSDragnea privind o posibilă lovitură de stat în data de 10 august 2018, dar și cele conform cărora Guvernul PSDragnea a pregătit din timp represiunea contra manifestanților. 

De altfel, nu este de mirare că DIICOT clasează dosarul 10 august, căci procurorul-șef al instituției este Giorgiana Hosu, care a fost numită în funcție de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ dat de CSM. Mai mult decât atât, amintim că jurnalistul Virgil Burlă a dezvăluit la începutul anului, într-un articol pentru Europa Liberă, că dubiosul colonel de Jandarmerie Cătălin Paraschiv, supranumit "Fantoma în alb", care a dirijat măcelul din data de 10 august 2018, este prieten de 10 de ani cu soţul celei care ar trebui să-l ancheteze pentru rolul jucat în reprimarea demonstraţiei din Piaţa Victoriei

Soțul șefei DIICOT Giorgiana Hosu este Dan Hosu, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări. În acest ultim dosar care se judecă la Tribunalul Bucureşti, inculpatul Hosu a depus o caracterizare pe care i-a făcut-o, sub semnătură, colonelul Cătălin Paraschiv. Documentul este datat 2 septembrie 2019. Paraschiv spune, în declaraţia ce poartă antetul Jandarmeriei, că-l ştie pe fostul poliţist Hosu din 2009, fiind un profesionist desăvârşit.

"Am avut ocazia să constat înaltul profesionalism al domnului Hosu Dan, dar şi calităţile, abilităţile şi aptitudinile personale deosebite. Şi-a adus o contribuţie (!) substanţială la îndeplinirea activităţilor operative încredinţate unităţii", se arată în caracterizarea semnată de Cătălin Paraschiv, fostul comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Acest tip de caracterizare este folosită în timpul unui proces, pentru ca judecătorul să-şi facă o părere despre inculpat, persoanele care fac astfel de acte fiind rugate de cel judecat să „pună o vorbă bună” în favoarea lui. Îndeobște, astfel de caracterizări sunt cerute unor oameni apropiați. (citiți AICI articolul complet, pe Europa Liberă)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.