Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%, iar o creştere cu 40% ar însemna un dezastru pentru România în această perioadă de criză economică globală, scrie Agerpres.
"Înţelegem foarte bine că există această problemă şi pentru pensionarii din România. Nu este doar un lucru populist ceea ce facem, această creştere de 10%, este şi o datorie morală. Dar acest 10% este ce se poate face acum. (...) 10% înseamnă anul viitor un punct procentual creştere a cheltuielilor bugetare, deci chiar şi 10% înseamnă foarte mult, iar 40% înseamnă România izolată în faţa investitorilor străini. Rămânem izolaţi. Şi înseamnă imediat o destabilizare a finanţelor publice în România. Este un cost mult prea mare, pe care nu putem să-l ducem. 40% (majorare a pensiilor n.r) era un risc major pentru stabilitatea economică într-o perioadă de creştere economică cu 4%. Într-o perioadă de criză economică globală, aşa ceva este dezastru pentru România", a afirmat Florin Cîţu, la Realitatea Plus.
Ministrul Finanţelor a susţinut că Guvernul va găsi o soluţie politică pentru a nu încălca legislaţia prin majorarea cu doar 10% a pensiilor de la 1 septembrie, în contextul în care legea prevede majorarea pensiilor cu 40%, iar PSD are majoritate în Parlament.
"Aceasta o să fie o decizie politică, aşa cum am luat decizia şi pentru a proroga şi legea cu dublarea alocaţiilor. Vom găsi o soluţie. Mai greu a fost să găsim resursele pentru a creşte pensiile şi cu 10%, este un efort bugetar important într-un an în care avem nevoie de investiţii, într-un an în care avem nevoie de a creşte capacitatea de producţie a economiei, de a salva companii, de a salva locuri de muncă. În timp ce noi vorbim de această creştere a pensiilor, sunt zeci de mii, sute de mii de români care au fost în şomaj tehnic, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic, şi acolo este un efort bugetar, pentru că am plătit pe de o parte şomajul tehnic, dar ca să îi ajutăm să se întoarcă la locul de muncă avem un program prin care plătim 41,5% din salariu", a precizat Florin Cîţu.
Decizia de a nu majora pensiile cu 40%, așa cum prevede Legea pensiilor, inițiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu, ar putea atrage o moțiune de cenzură din partea PSD, după cum au amenințat liderii social-democrați de mai multe ori.
„Biroul Permanent Național al partidului a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură în momentul în care Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență Legea pensiilor publice. În momentul în care o vor adopta, vom începe strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură”, anunța Lia Olguța Vasilescu în luna mai, după o ședință de BPN al PSD.
„Orice virgulă vor muta în legea pensiilor vor avea parte de moțiune de cenzură” , amenința tot atunci deputata PSD Olguța Vasilescu
”Această lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeți că era în programul de guvernare, deși nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguța Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (...) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale", spunea deputatul USR Cristian Seidler la momentul adoptării legii de către Parlament.