Un deputat moldovean ascute și înăsprește lupta politică la Chișinău


Un deputat moldovean ascute și înăsprește lupta politică la Chișinău

Ultima încercare a partidului Pro-Moldova, formațiune politică care ar fi controlată și finanțată din umbră de oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, de a racola încă un deputat din majoritatea parlamentară PSRM-PD, s-a transformat într-un veritabil reality show televizat, cu răsturnări de situații, suspansuri prelungite și ciocniri de stradă cu forțele de ordine.

După ce un deputat din garnitura socialistă, doctorul Ștefan Gațcan, a anunțat că se alătură partidului Pro-Moldova, subțiind astfel coaliția guvernamentală până la 49 (dintr-o 101) de parlamentari, foștii săi colegi l-au asaltat din toate părțile, cerându-i să-și depună mandatul. Socialiștii lui Dodon nu s-au limitat la intimidări verbale. Doi dintre aceștia l-au oprit în trafic pe doctorul Gațcan, încercând să-l determine să revină asupra deciziei sale.

Fruntași ai PSRM au susținut că acesta ar fi fost plătit cu o jumătate de milion de dolari ca să schimbe tabăra. Votul său și al altor câțiva deputați șovăilenici sunt percepute ca fiind „de aur” pentru răsturnarea guvernului condus din umbră de Igor Dodon, ocupantul fotoliului de președinte al Republicii Moldova.

A doua zi dimineața deputatul a depus o plângere la Procuratură, reclamând faptul că a fost hărțuit și șantajat.  Însă imediat el a fost „preluat” din nou de câțiva socialiști furibunzi. Doctorul Gațcan ar fi fost sechestrat într-un birou din clădirea Parlamentului și forțat să-și scrie cererea de demisie. Ulterior, nefericitul transfug ar fi fost dus, împotriva voinței sale, la Președinție, ca să dea explicații pentru fapta sa lui Igor Dodon.

La aflarea acestei informații, câțiva dintre deputații partidului Pro-Moldova, sprijiniți de colegi de-al lor dintr-o altă de formațiune de buzunar a oligharhului Plahotniuc, Partidul Șor, au blocat intrarea în Președinție, în încercarea de a-l „salva” pe doctorul Gațcan. A urmat o încăierare de câteva zeci de minute cu poliția, care a trebuit să aplice forța pentru a-i potoli pe deputații rebeli. Poliția și agenții de securitate au demonstrat cu această ocazie ceea ce societatea moldovenească știe încă de la „Revoluția Twitter” din 2009: că forțele de ordine slujesc îndeobște puterii, oricare ar fi aceasta, fiind ostile opoziției și socetății civile.

În tot acest răstimp de câteva ore, Gațcan a fost de negăsit. Abia în partea a doua a zilei el a apărut, filmat într-o vie, afirmând că „este ok”, dar că nu va comunica o vreme cu nimeni, deoarece are nevoie de „reabilitare”. Spre seară s-a anunțat că el a părăsit Republica Moldova într-o direcție necunoscută, lăsând în urma sa o cerere de demisie din funcția de deputat.

Trecută prin multe și aproape obișnuită cu asemenea întâmplări desprinse din filmele despre lumea criminală rusă, societatea moldovenească a urmărit cu sufletul la gură, timp de două zile, thrillerul care l-a avut în prim-plan pe doctorul Gațcan, a cărui soartă finală rămâne incertă.

Modul de operare al autoritățile socialiste, în raport cu un deputat, chiar dacă doctorul Gațcan nu este un exemplu de moralitate, a trezit în diverse grupuri politice și sociale o puternică stare de neliniște. Igor Dodon și locotenenții săi, inclusiv cei civili, au fost acuzați de opoziție că au depășit anumite „linii roșii” în acest caz. Se alimentează temerile că Dodon este dispus să folosească metode netradiționale într-o democrație pentru a-și asigura perpetuarea la guvernare. Practic, în această reglare de conturi cu fostul său tutore și stăpân, Dodon a implicat într-un mod abuziv instituțiile statului.

Există temeiuri să se creadă că acesta va folosi și alte instituții pe care le controlează, inclusiv pe cele de forță și electorale, pentru a înclina balanța politică în favoarea sa, în alegerile prezidențiale stabilite pentru luna noiembrie.

Demonstrația de forță, orchestrată de socialiști, a înlăturat ultimele iluzii, inclusiv în străinătate, cu privire la caracterul malign al guvernării proruse de la Chișinău. Întrebarea care se pune în prezent este până unde va merge omul rușilor de la Președinție în încleștarea tot mai dură pe care o poartă cu contestatarii săi. Dezbinați în prezent, interesele acestora pot coincide suficient pentru a face front comun împotriva lui Dodon, pentru a opri degringolada care a cuprins Republica Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.