Parlamentarii au votat recent o lege privind impozitarea pensiilor speciale, care cel mai probabil va fi declarată neconstituțională. Între timp, în Parlament se acordă privilegii mascate. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 262 de voturi pentru, două voturi contra și 31 de abțineri, Legea meșteșugarilor tradiționali din România. Potrivit legii, cei recunoscuți că fiind meșteșugari tradiționali vor putea primi anumite indemnizații care nu pot fi mai mici decât salariul minim net pe țară.
Deputatul USR Claudiu Năsui a precizat că inițial se dorea acordarea unei pensii speciale pe viață, sub numele de rentă viageră, pentru meșteșugarii tradiționali. Ulterior, a fost eliminat articolul privind renta viageră, dar a fost introdus altul care prevede că "statul va da un salariu celor care vor avea certificat de meșteșugar timp de 5 ani, și care, evident, poate fi înnoit pentru încă 5 ani".
În acest sens, Năsui a atras atenția că din cauza unor risipe financiare precum cea în cauză, românii plătesc "jumătate din salariu în taxe și impozite, și TVA și accize pe ce mai cumpărăm".
Claudiu Năsui, pe Facebook: "Parlamentul azi a dat o lege prin care primarii vor putea da un salariu pentru „meșteșugari” timp de 5 ani.
Parlamentarii sunt generoși cu banii altora. Mai ales cu banii contribuabililor.
Data viitoare când auziți PNL sau PSD că se plâng că nu sunt bani la buget și că vor să crească taxele, să știm că nu sunt bani din cauza risipei girate tot de ei.
Mai țineți minte proiectul care instituie o nouă breaslă în România? Breasla „meșteșugarilor”?
Acel proiect avea o pensie specială inclusă, sub numele de rentă viageră. Rentă dată pe viață care nu putea fi mai mică decât un salariu minim și ajungea până la un salariu mediu. În comisie am reușit cu greu să eliminăm acel articol. Chiar și câțiva PSD-iști au votat pentru amendamentul USR. Atașez aici dezbaterea din comisie, care s-a ținut online.
Dar ce să vezi că în comisia de cultură, amendamentul a fost întors. Nu mai e o pensie specială. Este o indemnizație dată pe 5 ani de către primari. Articolul spune că indemnizația trebuie să fie mai mare de un salariu minim, chiar până la un salariu mediu pe lună.
În timp ce noi plătim jumătate din salariu în taxe și impozite, și TVA și accize pe ce mai cumpărăm, statul va da un salariu celor care vor avea certificat de meșteșugar timp de 5 ani, și care, evident, poate fi înnoit pentru încă 5 ani. Toate acestea vor fi stabilite de către primării din banii noștri".