FACTCHECK Fals! Nu, Suedia nu obligă copiii să meargă la școală pentru a-i infecta cu virusul chinezesc


FACTCHECK Fals! Nu, Suedia nu obligă copiii să meargă la școală pentru a-i infecta cu virusul chinezesc

Pe data de 22 iunie HotNews publica un articol incendiar în care se afirmă că „Suedia obligă părinții să își trimită copiii la școală. Unii se tem că le vor fi luați dacă nu o fac”.

Articolul cu pricina insinuează că e bazat pe o investigație a celor de la Business Insider, investigație care, spre deosebire de articolul din Hotnews, este una mai amplă, mai nuanțată și, foarte important, mai echilibrată.

Spre deosebire de Hotnews, Business Insider oferă pe larg și poziția autorităților, inclusiv și mai ales poziția Folkhälsomyndigheten (FHM/Autoritatea Suedeză pentru Sănătate) dar și toate pozițiile cunoscute la nivel mondial - începând cu faptul că nu există dovezi că închiderea școlilor face vreun bine copiilor sau societății în general și continuând cu faptul că transmiterea virusului chinezesc de la copii către adulți este oricum foarte rară. Toate aceste informații lipsesc din articolul Hotnews.

Hotnews prezintă însă această investigație nu doar într-o manieră trunchiată dar și manipulatorie - ca fiind o știre.

În realitate, însă, anul școlar în Suedia s-a încheiat în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Am aflat asta pentru că, la lecturarea articolului din Hotnews, am mers de îndată chiar la școala din regiunea Göteborg incriminată în articolul Hotnews și... am găsit-o închisă.

Cum de altfel am găsit închise mai toate școlile în Suedia în ultima săptămână cu excepția școlii primare de limbă finlandeză din Stockholm care și-a încheiat cursurile vineri, 19 iunie 2020. Structura anului școlar în fiecare municipalitate din Suedia se poate studia aici.

Altfel spus, nu există nicio justificare (alta decât cea de a manipula cu scopul de two minutes of hate) pentru a titra pe 22 iunie ”Suedia obligă părinții să își trimită copiii la școală”. La fel cum nu există nicio justificare pentru Hotnews de-a permite prin comentarii perorații precum ”Suedia este stat nazist” în timp ce același Hotnews n-are nicio jenă să șteargă comentariile care totuși îi amintesc, cu dovezi, că Dracul nu e chiar așa de negru și că nu e chiar cușer să publici dezinformări, chiar dacă e la modă pentru a întreține panica și a justifica astfel măsurile iliberale și neconstituționale ale Partidului Național Liberal.

Suedia este din foarte multe privințe o țară horror - iar problema serviciilor sociale foarte agresive (atât din Suedia cât și din Norvegia și Finlanda) și care deseori destramă familii este una cât se poate de reală.

De aceea este cu atât mai dăunător ca Hotnews să trateze superficial acest subiect și tocmai pe o speță unde lucrurile chiar nu au stat deloc atât de dramatic: Nimeni n-a fost sancționat, nimeni n-a fost târât cu forța la școală și, într-un final, pentru copiii din grădinițe, școala primară și cea gimnazială viața a continuat normal.

Dacă Hotnews era pe bune interesat despre abuzurile comise de serviciile sociale suedeze, ar fi ținut publicul român informat din 2009 până astăzi despre cazul Dominic Johansson, un băiat răpit de autorități din avion de lângă părinții săi și care și-a revăzut părinții abia anul trecut când Dominic a ajuns major. Disputa atunci era tot pe educația acasă (homeschooling). Dacă mai mulți oameni ar fi susținut acel caz la CEDO, astăzi nu mai existau nici măcar zvonuri pe subiectul Covid19 căci acei puțini părinți suedezi speriați (unii dintre ei chiar justificat) de Covid19 puteau pur și simplu să invoce dreptul la educație acasă și se termina povestea. Așa, au trebuit să scrie două e-mail-uri mai nervoase la serviciile sociale. Foarte nasol, dar nu-i un capăt de țară, și nicidecum un motiv de panică - mai ales comparat cu lucrurile cu adevărat rele pe care le fac serviciile sociale suedeze familiilor.

Reamintim că MediaBit Software SRL, editorul Hotnews.ro se află pe lista firmelor finanțate de Guvernul Orban pentru ”campanie de informare privind Covid19” cu 100.000 euro, bani publici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.