USR, inițiativă în Parlament prin care forțează stoparea finanțării presei, întrucât de măsura Guvernului Orban beneficiază trompetele insalubre ale turnătorului Felix, dar și restul mogulilor


USR, inițiativă în Parlament prin care forțează stoparea finanțării presei, întrucât de măsura Guvernului Orban beneficiază trompetele insalubre ale turnătorului Felix, dar și restul mogulilor

USR, prin deputații Iulian Bulai și Cătălin Drulă, a depus o serie de amendamente la OUG privind finanțarea pentru presă și urmează ca acestea să fie discutate de mâine în cadrul Comisiei de Cultură și Mass-media din Senat, iar ulterior vor fi dezbătute în plenul Parlamentului. Concret, USR a solicitat ca banii alocați pentru presă să fie redirecționați către sănătate, mai precis pentru "medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ", potrivit Pagina de Media.

Ce spun cele mai importante amendamente:

1. Campania de informare să se oprească la 15 iulie.

2. Sumele rămase necheltuite din bugetul prevăzut (200 de milioane de lei) până la data de 15 iulie se constituie venit la bugetul FNUASS - Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, la capitolul „Active nefinanciare”, subcapitolul 03.02, „Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ”.

3. Se abrogă posibilitatea ca perioada campaniei (4 luni) poate fi prelungită în funcție de necesitățile de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 în limita bugetului total alocat (40 de milioane de euro).

Deputatul USR Iulian Bulai a reclamat faptul că inițiativa, în forma actuală, "este o mită mascată nedeclarată din care beneficiază marii moguli de presă".

"În forma actuală, este o mită mascată nedeclarată din care beneficiază marii moguli de presă. Cei mai mulți bani se duc și spre televiziuni care nu informează. Noi considerăm că acești bani nu sunt potriviți pentru scopul pentru care au fost declarați", a declarat Bulai pentru Pagina de Media.

Reiterăm că trustul Intact, deținut de turnătorul "Felix" Dan Voiculescu, beneficiază de 3,3 milioane de euro din partea Guvernului Orban, dintre care 630 de mii de euro sunt pentru Antena 3. (mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.