Cât va colecta statul din impozitarea pensiilor speciale? Suma e însă prea mică pentru a acoperi majorarea cu 40% a pensiilor și dublarea alocațiilor


Cât va colecta statul din impozitarea pensiilor speciale? Suma e însă prea mică pentru a acoperi majorarea cu 40% a pensiilor și dublarea alocațiilor

Prezentată ca un mare triumf al clasei politice, care a menținut până în an electoral situația nerezolvată, deși ar fi avut vreme berechet patru ani de zile să acționeze, impozitarea pensiilor speciale, chiar dacă ar trece de ochiul vigilent al pensionarilor speciali de la CCR, tot nu va genera pentru buget sume suficient de mari pentru a face față majorării pensiilor cu 40% și dublării alocațiilor pentru copii.

Analistul economic Claudiu Vuță arată, într-o opinie pentru platforma republica.ro, cu ce bani ar rămâne statul după impozitarea pensiilor și de cât ar mai fi nevoie pentru a majora pensiile și alocațiile:

„Imediat după tăierea pensiilor speciale a apărut în spațiul public informația că impozitarea pensiilor speciale cu 85% va genera resursa financiară necesară majorării cu 40% a pensiilor bazate pe contributivitate și a dublării alocațiilor.

Nu-i așa că sună bine?

Însă vestea proastă este că impozitarea pensiilor speciale nu va genera sumele de bani necesare majorării pensiilor cu 40% și nici pentru dublarea alocațiilor copiilor. Este etic ca principiul contributivității să fie respectat, însă această impozitare poate fi considerată doar etică, eventual, dar nu va rezolva problemele generate de adoptarea unor legi populiste, anume majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor.

Impozitarea pensiilor speciale nu va permite Guvernului să majoreze pensiile bazate pe contributivitate cu 40%, impactul bugetar este de circa 22,3 miliarde de euro în 2021 și nici să dubleze alocațiile - impact bugetar de aproximativ 1,23 miliarde de euro/an.

Pentru a majora pensiile cu 40% și pentru a dubla alocațiile este necesară suma de 8,83 miliarde de euro. Dacă pensiile speciale, militare, de serviciu etc. sunt impozitate, se colectează cel mult 2,3 miliarde de euro.

Pentru aceste majorări este necesară, suplimentar, suma de 6,5 miliarde euro. Trageți voi concluziile.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.