Războiul sălbatic al Chinei împotriva Indiei. Zeci de morți și răniți după ce militarii chinezi i-au atacat pe cei indieni cu bâte înfășurate în sârmă ghimpată și cu bolovani


  • ACP
  • Jun 16, 2020 13:40
  • 3861
Războiul sălbatic al Chinei împotriva Indiei. Zeci de morți și răniți după ce militarii chinezi i-au atacat pe cei indieni cu bâte înfășurate în sârmă ghimpată și cu bolovani

Confruntarea sălbatică dintre militarii indieni și chinezi, de luna trecută, de pe 10 mai, care a avut loc în zona graniței dintre India și China, a lăsat mai mulți răniți de ambele părți, dar cu excepția rănilor tratabile produse de pumnii și pietrele care au zburat din ambele părți și de orgoliul rănit al Armatei Populare Chineze, nu au fost înregistrate alte pagube.

Îndată după această confruntare, în ciuda discursului pacificator venit din ambele părți, atât China cât și India au adus armament greu și trupe suplimentare în regiunea aflată în dispută, unde a avut loc confruntarea, în Ladakh, ceea ce ar fi trebuit să descurajeze o eventuală reluare a ostilităților pentru a nu se ajunge la un conflict militar de mare anvergură de care nici una dintre cele două țări nu părea să aibă nevoie.

S-au purtat negocieri, s-a lucrat la reconciliere, dar China nu și-a respectat angajamentele luate după prima confruntare și nu și-a retras militarii pe teritoriul național.

În nopatea de 15 spre 16 iunie o patrulă indiană condusă de colonelul Santosh Babu, din regimentul 16 Bihar, a observat prezența militarilor chinezi în zona unde conveniseră că nu aveau ce căuta și le-a cerut ferm să plece, iar chinezii au răspuns atăcând sălbatic cu bâte înfășurate în sârmă ghimpată și au aruncat cu pietre, rănind grav mai mulți militari indieni.

La puțină vreme după acest incident, armata indiană a răspuns trimițând mai mulți militari împotriva chinezilor care au înregistrat și ei o mulțime de răniți. În luptele care au durat mai mult de 3 ore au murit 20 de militari indieni, printre care se află și colonelul Babu, în urma rănilor suferite și a faptului că temperatura era foarte scăzută în locul unde au avut ghinionul să cadă.

Oficialii indieni estimează că din partea chineză au fost răniți 43 de militari, dintre care unii ar fi murit ulterior, dar comuniștii de la Beijing nu au oferit nici o informație legată de morții și răniții din confruntare – mai multe detalii AICI.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Zhao Lijian, a declarat în 16 iunie următoarele: ”Este șocant faptul că pe 15 iunie militarii indieni au încălcat grav consensul nostru și au trecut de două ori linia de demarcare, provocând o confruntare violentă între forțele militare de la frontieră”. Ministerul Afacerilor Externe din India spune însă că violenta confruntare s-a datorat doar faptului că Beijingul încearcă să schimbe unilateral status qvo-ul din regiunea de graniță și că nu s-ar fi ajuns aici dacă înțelegerea dintre părți la care se ajunsese după conflictul din mai ar fi fost respectată de chinezi – mai multe detalii AICI.

Apetitul comuniștilor chinezi pentru teritoriile altor țări este cunoscut și e clar că aceștia au făcut la granița cu India ceea ce fac și în Marea Chinei de Sud, unde țin sub control zone întinse care nu le aparțin – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.