Eliberarea criminalilor. Un judecător este speriat și revoltat: „Suntem impotenți instituțional”/„Eliberarea condiționată trebuie să fie o excepție, adică omul ăla deținut trebuie să fie un adevărat savant, să descopere leacul la COVID”


Eliberarea criminalilor. Un judecător este speriat și revoltat: „Suntem impotenți instituțional”/„Eliberarea condiționată trebuie să fie o excepție, adică omul ăla deținut trebuie să fie un adevărat savant, să descopere leacul la COVID”

La nici un an de la cazul Caracal, rămas și acum în ceață din cauza instituțiilor de investigare care s-au încurcat și incomodat reciproc în faza de anchetă, o altă agresiune înfiorătoare și oarecum apropiată, prin indolența autorităților, de cele întâmplate în bătătura lui Gheorghe Dincă, a zguduit peste week-end opinia publică.

Ion Cristian Turnagiu – 45 de ani – i-a dat foc adolescentei cu care avea o relație bizar de apropiată și care îl reclamase la poliție pentru viol, acuzații care nu păreau să se confirme însă din punctul de vedere al autorităților.

Turnagiu fusese condamnat, în 1994, pe viață pentru cinci crime, una dintre victimele sale fiind o femeie însărcinată. Criminalul a fost eliberat în mai 2019 pentru bună purtare și pentru că judecătorilor li s-a părut că ar fi reușit să se reabiliteze.

Reprezentanţii Administraţiei Penitenciarelor susţin că i-au dat aviz negative de fiecare dată când Tunagiu a cerut să fie eliberat, iar el a rămas în puşcărie. Anul trecut însă a beneficiat de legea recursului compensatoriu, dat de guvernul Dăncilă.

Tânăra incendiată are arsuri profunde pe 90% din suprafața corpului și șanse minime de supraviețuire.

Oamenii din Dârvari, localitatea în care s-a petrecut tragedia, povestesc că individul obişnuia să se laude cu faptele oribile pe care le-a comis în urmă cu peste 25 de ani și că devenea brusc violent, o simplă privire sau vorbă putând să-l scoată din sărite.

Judecătorul Cristi Danileț spune că este el însuși speriat și revoltat de ferocitatea faptelor. Legea este imperfectă și i-ar fi obligat pe judecători să pună în libertate foarte mulți deținuți, mai spune magistratul, adăugând că suntem o țară de „impotenți instituțional” . Cazul Caracal nu a schimbat nimic în sistem, în ciuda impactului emoțional mare pe care l-a avut.

„Paradoxul pe care îl trăim în sistemul nostru de drept este că eliberarea condiționată a unor astfel de indivizi este legală”, spune judecătorul. E nevoie de o schimbare de legislație, dar și de mentalitate, de o anumită educație, de o pregătire specială a polițiștilor, a magistraților și chiar a populației”, a declarat Cristi Danileț la Digi24.

„Practic, judecătorii nu au niște criterii foarte clare, obiective: cum anume își pot da seama că o persoană s-a îndreptat? Noi nu suntem ghicitoare, să ne uităm într-un glob de sticlă: s-a îndreptat, nu s-a îndreptat, va mai face sau nu va mai face infracțiuni. Cred că legislația trebuie schimbată, trebuie înțeles odată că dacă judecătorul a stabilit ca o persoană să stea în detenție un anumit număr de ani, este cumva inechitabil ca după două treimi din executarea pedepsei să ne gândim deja la eliberarea lui. Până la urmă, de aceea a stabilit judecătorul pedeapsa: ca respectivul să se îndrepte. Din nefericire, undeva între 50 și 80 la sută dintre cei eliberați din penitenciar recidivează. Iar agresiunile întotdeauna încep cu persoanele tinere, în acest fel, pe Facebook.”, a arătat Danileț.

„Eliberarea condiționată trebuie să fie o excepție, adică omul ăla deținut trebuie să fie nu știu, un adevărat savant, să descopere leacul la COVID, să scrie nu știu ce lucrare importantă, să ajute la reformarea țării, și atunci să-i dăm drumul din penitenciar, nu pentru faptul că a ieșit la muncă, a spălat două vase, a avut două recompense că l-a salutat pe gardian sau nu i-a înjurat pe colegii lui să-i dăm drumul! E mult prea formală în momentul de față eliberarea condiționată”, a mai spus judecătorul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.