În toiul escaladării tensiunilor de la granița comună cu China, India reușește să atragă de partea sa un aliat puternic și curajos: Australia. Cum s-a ajuns aici


  • ACP
  • Jun 3, 2020 18:44
  • 2215
În toiul escaladării tensiunilor de la granița comună cu China, India reușește să atragă de partea sa un aliat puternic și curajos: Australia. Cum s-a ajuns aici

Incidentele minore și aproape ridicole de luna trecută, de la granița dintre India și China, unde s-au războit cu pietre și s-au caftit cu pumnii 250 de militari indieni și chinezi, au dus la relansarea tensiunilor dintre cele două țări care acum își adună trupe și tehnică militară grea în regiunea unde a avut loc disputa.

Conducătorii Chinei comuniste se văd obligați să acționeze ferm pentru a arăta că țara lor e o mare putere, atât pe plan extern cât și pentru cei din Tibet și Xinjiang (unde trăiesc uigurii), regiuni apropiate de zona disputei, iar India are spaimele ei vechi legate de pericolul chinez.

Ultima oara când cele două țări au avut un conflict în acea zonă de graniță a fost în iunie 2017, în Doklam (Donglang în chineză), când armata chineză a vrut sa construiască un drum în zona revendicată și de India și Bhutan, țară aliată Indiei. India a trimis atunci, în cadrul operațiunii numită Juniper, 270 de militari și două buldozere peste graniță, în Doklan, pentru a opri construcția drumului început de armata chineză, dar în final conflictul a fost închis prin negocieri și trupele aduse la graniță pentru o eventuală confruntare au fost retrase de ambele părți.

Acum însă, după bătaia dintre militari, au reînceput pregatirile pentru o eventuală confruntare în regiune – China a trimis avioane de luptă J-16, elicoptere Z-20, drone de atac, tancuri și artilerie mobilă, după cum a raportat presa chineză, iar India de asemenea și-a mărit efectivele de militari și a mutat tehnică grea la granița cu China – mai multe detalii AICI.

Însă India a reușit acum să facă o mișcare strategică foarte importantă împotriva Chinei, ajungând la un acord cu Australia, care deschide accesul reciproc al armatelor ambelor țări la bazele lor militare. Acordul de susținere logistică mutuală a fost semnat azi, în timpul unei întâlniri virtuale dintre premierul Indiei, Narendra Modi și cel al Australiei, Scott Morrison.

Avioanele și vasele militare ale fiecărei țări pot staționa pentru întreținere, alimentare sau înarmare în bazele celeilalte țări, iar lucrul acesta este clar defavorabil Chinei, care este în mijocul unei campanii diplomatice și comerciale foarte ostile îndreptate împotriva Australiei. Asta a venit după ce guvernul australian a acuzat China de conduita incorectă care a dus la răspândirea pandemiei actuale în lume și a fost prima țară care a cerut o anchetă independentă care să stabilească originea noului coronavirus și modul în care acesta s-a răspândit, apoi pentru că a susținut Taiwanul, alături de Statele Unite și Canada, și că s-a opus legilor dictatoriale pe care Beijingul vrea să le impună în Hong Kong.

Guvernul chinez amenință din mai Canberra cu extinderea războiului comercial asupra Australiei, care exportă în China o treime din totalul mărfurilor sale destinate pieței externe și care ar putea avea de suferit dacă guvernul chinez hotărăște să ia măsuri drastice împotriva firmelor australiene. Dar Australia nu s-a lăsat deloc intimidată și are acum acordul de susținere militară reciprocă cu India exact când China arată că ar vrea să acționeze militar împotriva acesteia.

E greu de crezut că Beijingul ar vrea tocmai în momentul de față să înceapă o campanie militară împotriva Indiei, dar, indiferent de condiții, India a reușit să aducă de partea ei un aliat curajos și puternic din Pacific, care este a treisprezecea economie a lumii și care are puterea militară și economică de a-i face mari probleme Chinei – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.