Șeful DNA, luat la țintă într-un mod abject de Dorneanu pentru că și-a permis să critice CCR. Macovei: "De ce să nu putem comenta deciziile CCR? Suntem oameni liberi!"


Șeful DNA, luat la țintă într-un mod abject de Dorneanu pentru că și-a permis să critice CCR. Macovei: "De ce să nu putem comenta deciziile CCR? Suntem oameni liberi!"

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, s-a arătat deranjat de declarațiile șefului DNA, Crin Bologa, care a explicat în presă care sunt consecințele financiare ale deciziilor CCR. Bologa a spus că, de pildă, dezincriminarea abuzului în serviciu a dus la clasarea a 800 de dosare DNA, cu prejudicii de sute de milioane de euro, conform Europa Liberă

Declarația sa l-a deranjat pe Dorneanu care s-a întrebat, într-o declarație dată agenției naționale de știri, dacă nu cumva misiunea lui Crin Bologa este cu totul alta și anume "să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă" și nu de a "califica activitatea" CCR, punând pe picior de egalitate dezincriminarea unei infracțiuni, făcută de CCR, cu achitarea dispusă de judecători.

"Deşi apreciez calităţile profesionale, greutatea funcţiei, care cad (sic!) pe umerii dumnealui, nu am înţeles care este misiunea dânsului. Misiunea dânsului este să-şi mobilizeze procurorii ca să-şi exercite în bune condiţiuni de performanţă (...) activitatea, cum îşi propune fiecare, sau altă misiune? Are o misiune de a califica activitatea Curţii Constituţionale? De a pune în discuţie deciziile Curţii Constituţionale? De a le comenta şi chiar de a contesta dispoziţii legale? Eu ştiu că deciziile noastre sunt obligatorii pentru toată lumea, chiar şi pentru dumnealui. Eu ştiu, de asemenea, că această instituţie trebuie să aplice legea şi trebuie să aplice şi deciziile Curţii Constituţionale, după cum trebuie să aplice şi deciziile Înaltei Curţi de Casaţie, nu să le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (...) eu l-aş întreba: cum o să clasifice acele pagube care vizau infracţiuni pentru care Înalta Curte a pronunţat achitarea? Unde o să treacă acele mari prejudicii, că e vorba de infracţiuni foarte grave, la ce categorie?", a declarat Dorneanu pentru Agerpres. 

În acest context, amintim că fosta ministră a Justiției, Monica Macovei, a criticat într-un interviu pentru Presshub, în urmă cu două săptămâni, obiceiul CCR de a spune că deciziile pe care le ia trebuie executate și nu discutate, deși fiecare acțiune a Curții Constituționale "ne afectează în mod direct, afectează democrația", iar pe cale de consecință e firesc să dezbatem ceea ce a hotărât forul constituțional

Macovei: "Puterea CCR este foarte mare de mulți ani și am avut perioade în care CCR a condus România. Ceea ce nu e firesc. Acea formulă pe care ei o folosesc: deciziile CCR trebuie executate și nu discutate este o formulă greșită. Ba da. Noi putem comenta deciziile CCR. De ce să nu putem comenta deciziile CCR? Suntem oameni liberi, deciziile CCR ne afectează în mod direct, afectează democrația. Sigur că trebuie să le dezbatem. Adică nu am voie să critic o decizie a CCR? În SUA, de exemplu, sunt numiți judecători la Curtea Supremă, ei sunt audiați în Congresul American și toată presa le purică fiecare decizie. Nu poți să numești pe cineva fără să știi ce a lucrat înainte.".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.