CCR a decis, miercuri, că prelungirea mandatelor aleşilor locali prin OUG este neconstituţională, Parlamentul fiind cel care trebuie să decidă prin lege acest lucru. Vicepremierul Raluca Turcan a catalogat decizia CCR ca fiind o nebunie fără precedent, întrucât CCR s-a autosesizat, deși "guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali". Mandatele aleșilor locali vor expira în aproximativ 3 săptămâni. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a precizat pentru Mediafax că Guvernul trebuie să vină cu un proiect de lege pe care să îl înainteze Parlamentului pentru a fi prelungite mandatele aleșilor locali: "Nu au decât să facă un proiect de lege prin care să propună prelungirea mandatelor aleșilor locali, să meargă cu ea în Parlament iar Parlamentul să adopte legea pentru prelungirea mandatelor".
Turcan: "Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali - alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile - situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali.
Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii".
Totodată, legea prin care Parlamentul a adoptat OUG-ul şi în care PSD a impus că Parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituţională. Aparent mulți ar spune că este o victorie de etapă contra PSD, dar CCR a întins o capcană în cadrul deciziei de astăzi ce se regăsește în comunicat. Astfel, CCR a transmis că "Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern". Așadar, PSD, împreună cu Pro România și ALDE, partide care formează majoritatea în Parlament, vor decide dacă data alegerilor locale e stabilită prin lege de Parlament sau prin Hotărâre de Guvern.