Revoltele din Statele Unite, legate de moartea unui bărbat afro-american, au dat prilejul dictatorilor de peste tot, cunoscuți pentru conduita lor genocidară, să dea Washingtonului replici infatuate de pe poziții de lupi moraliști fără frică de penibil. O paradă a nesimțirii absolute a apărut din toate dictaturile îndată ce revoltele din America au devenit principalul subiect de presă internațională.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, țară care ține milioane de uyghuri închiși și care trimite la reeducare, în lagăr, orice om prins că nu acceptă doctrina comunistă, a declarat pentru presă că discriminarea rasială e o problemă veche a Americii și că speră ca guvernul american să facă ceva în privința violenței poliției, dar și să protejeze interesele legitime ale minorităților rasiale. (sursa: AICI)
Din Iran, țară lagăr unde nimeni nu are drepturi în fața autorităților conduse de ayatollahi, unde femeile fac ani grei de închisoare doar dacă nu își acoperă părul cu vălul islamic, ori sunt ucise cu pietre pentru cine știe ce acuzații închipuite, iar tinerii sunt spânzurați pe stradă cu macaralele, s-a pornit de asemenea corul acuzatorilor Americii, primul dintre ei fiind șeful statului, ayatollahul Khamenei. "Sloganul "Nu pot respira" folosit de poporul american azi e al tuturor națiunilor pe care Statele Unite le ține sub opresiune", a spus pentru presă ayatollahul care conduce un sistem cunoscut pentru cruzimea criminală cu care ține captiv întreg Iranul. (sursa: AICI)
Și conducerea comunistă din Coreea de Nord a condamnat cu asprime în organul central de presă moartea lui George Floyd, pe care e descris-o ca ilegală și brutală, acuzație aiuritoare când vine din partea celui mai crud regim comunist care a supraviețuit până în momentul de față. Țara cu închisori politice pline de nevinovați, cu execuții pe bandă pentru orice ofensă reală sau închipuită adusă autorităților comuniste, nu a pierdut prilejul să încerce să dea o replică Americii, lucru ce atinge absolutul nesimțirii oricum ar fi înțeles.
Ministerul de Externe al Rusiei, țară cu cei mai mulți jurnaliști uciși la ordinul autorităților, unde defenestrarea celor cu opinii contrare Kremlinului e un obicei deja bine așezat de anul ăsta, iar dizidenții fugiți în străinătate sunt uciși în țările unde s-au stabilit, a dat un comunicat în care cere autorităților americane să ia măsuri serioase pentru a rectifica situația care a dus la moartea lui George Floyd, în acord cu obligațiile pe care și le-a asumat internațional și de a-și aduce legislația internă în acord cu principiile Organizației Națiunilor Unite. Alt fel spus, o dovadă de neobrăzare tipică Kremlinului.
Dar campionul declarațiilor de tipologia celor descrise până aici, legate de moartea lui George Floyd, rămâne Ramzan Kadyrov, șeful statului cecen, care a îndemnat Organizația Națiunilor Unite "să intervină pentru a lua măsuri eficiente împotriva autorităților americane, pentru a preveni practica violării drepturilor și libertăților omului și a opri execuțiile extrajudiciare". "Polițiștii americani sugrumă cetățenii, îi bat și trec peste ei cu mașinile", a scris Kadîrov pe contul său de social media.
"Solicit autorităților Statelor Unite să oprească aceste fărădelegi! Să oprească acțiunile ilegale împotriva populației civile imediat și să îi pună să plătească pe toți cei responsabili de violarea drepturilor omului", a mai scris dictatorul cecen cunoscut pentru conduita lui criminală. Acest nou apărător al drepturilor omului a spus pe 23 martie unui reporter că cei care nu respectă carantina ar trebui uciși, dar asta nu înseamnă că nu are sensibilitățile lui legate de respectarea drepturilor și libertăților omului. (sursa: AICI)
"Am privit îngrozit situația din Statele Unite, unde autoritățile încalcă cu răutate drepturile oamenilor obișnuiți", a declarat marți Kadyrov. (sursa: AICI)