Birchall, precizări despre un proiect de lege care îi provoacă coșmaruri pușcăriașului Dragnea: "O inițiativă rezultată din deciziile asumate la începutul mandatului meu de ministru al Justiției în ciuda presiunilor la care începusem să fiu supusă!"


Birchall, precizări despre un proiect de lege care îi provoacă coșmaruri pușcăriașului Dragnea: "O inițiativă rezultată din deciziile asumate la începutul mandatului meu de ministru al Justiției în ciuda presiunilor la care începusem să fiu supusă!"

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a atras atenția că Ministerul Justiției a lansat pus pe agenda dezbaterii publice un proiect de lege ce privește combaterea fraudei pe fonduri europene, mai precis operaționalizarea Parchetului European, instituție a cărei procuror-șef este fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Totodată, Birchall și-a exprimat speranța ca Parlamentul să adopte proiectul de lege în procedură de urgență. 

Mai mult, deputata a amintit că PSD a pus presiuni majore asupra ei pe vremea când era ministră a Justiției atunci când a inițiat un grup de lucru privind operaționalizarea Parchetului European.

Birchall, pe Facebook: "Zilele acestea Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica un proiect de lege extrem de important privind operaționalizarea în România a Parchetului European, un proiect de lege rezultat din deciziile asumate la inceputul mandatului meu de ministru al justitiei in ciuda presiunilor la care incepusem sa fiu supusa, inclusiv "amenintarile" cu remanierea! Astfel, în luna iunie 2019 prin ordin de ministru "am constituit, în cadrul Ministerului Justiției, un grup de lucru interinstituțional, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai următoarelor instituții: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), Direcția Națională Anticorupție (DNA), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF). Grupul de lucru sus-mentionat a analizat, din perspectiva legislativă, dar și instituțională, națională și europeană, textele din Regulament, în vederea identificării măsurilor legislative necesare menite să asigure aplicarea Regulamentului în România. În cadrul analizei efectuate, textele din Regulament au fost grupate pe problematici, rezultând trei mari domenii asupra cărora au avut loc analize aprofundate, și anume:

a. aspecte privind statutul și salarizarea procurorilor europeni delegați;

b. norme de procedură – inclusiv din perspectivă internațională;

c. aspecte privind protecția datelor cu caracter personal.

În urma analizei grupului de lucru, a rezultat atât necesitatea unor intervenții legislative de sine stătătoare, cât și de completare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, dar și de modificare a unor legi speciale care privesc autoritățile cu competențe în gestionarea fondurilor europene, toate grupate în cadrul prezentului proiect de lege". Perioada de dezbatere publica se incheie pe 14 iunie urmand ca forma finala a proiectului de lege sa mearga in Parlament spre adoptare. Sper ca in Parlament sa fie adoptat in procedura de urgenta! Felicitari si multumiri profesionistilor care au lucrat si contribuit la acest proiect de lege extrem de important inclusiv pentru combaterea coruptiei! Mai multe detalii gasiti in link-ul de mai jos".

De altfel, pentru a înțelege contextul în care PSD s-a opus virulent în raport cu ideea unui Parchet European, reiterăm că pușcăriașul Liviu Dragnea, la acea vreme președinte al pesediștilor, s-a folosit de toate resorturile pentru a bloca ascensiunea Laurei Codruța Kovesi către șefia instituției în cauză, întrucât cel mai greu dosar al lui vizează o fraudă pe bani europeni, prin compania Teldrum, de peste 20 de milioane de euro. Iată ce preciza pe 25 februarie 2019, jurnalista Carmen Dumitrescu, de la publicația Liber în Teleorman, pentru Podul.ro, în legătură cu piedicile pe care Dragnea i le-a pus Laurei Codruța Kovesi, inclusiv prin audierea infernală de la Secția Specială, finalmente fără succes, în cazul ascensiunii către șefia Parchetului European: "În primul rând, dacă ne uităm la felul în care au decurs lucrurile, faptul că Laura Codruța Kovesi a fost chemată la audieri chiar înainte de audierile din Parlamentul European arată faptul că cineva încearcă să o împiedice să plece la Bruxelles și să își finalizeze acea procedură de care are nevoie pentru a deveni Procuror European. Problema este că atunci când am auzit despre asta m-am gândit instantaneu la Liviu Dragnea și la implicarea lui în asta pentru că Parchetul European are atribuții nelimitate în domeniul investigării acestor fraude cu fonduri europene. Dacă stăm să ne uităm la felul în care a evoluat afacerea Tel Drum în Teleorman și nu numai, pentru că acum are ramificații în întreaga țară, vom constata că tunurile date de Tel Drum sunt toate pe fonduri europene. Dacă Laura Codruța Kovesi și-ar îndeplini acest obiectiv și ar ajunge Procuror European, ceea ce unii din noi ne dorim să devină, ar fi o șansă importantă în plus ca Liviu Dragnea să fie pedepsit pentru ceea ce a făcut în afacerea TelDrum. De aceea consider că există o legătură și cumva semnul de război s-a dat din direcția lui Liviu Dragnea. Iarăși mi se pare interesant că tocmai Ghiță s-a găsit să se ocupe de orchestrarea acestei situații pentru că în mod esențial vorbim în continuare despre condamnați care deschid războaie cu anchetatori și nimeni nu pare a fi scandalizat de această situație. 

Astfel, în spatele întregii povești se află Liviu Dragnea. Era și absolut normal să se întâmple un astfel de caz precum cel cu citația în condițiile în care se discută despre redeschiderea dosarului Tel Drum la Tribunalul București. Sunt lucruri de care Liviu Dragnea se teme și pe care probabil crede că le poate amâna sau anula încercând să saboteze activitatea profesională a Laurei Codruța Kovesi".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.