Demonstrațiile de stradă din SUA, începute în urmă cu mai multe zile sub sloganul „Black Lives Matter” după uciderea, în Minnesota, a afro-americanului George Floyd de către un polițist alb, pentru a atrage atenția asupra rasismului din societatea americană. s-au transformat treptat în acte de violențe, vandalism și anarhie în cel puțin 32 de orașe mari din 22 de state. Unii jurnaliști americani vorbesc chiar despre posibilitatea declanșării unui război civil.
În total, în aproximativ 140 de localități mari și mici au loc demonstrații de stradă, scrie nytimes.com care realizează și o hartă a zonelor fierbinți:
Avocatul angajat de familia lui George Floyd, bărbatul de culoare în vârstă de 46 de ani a cărui moarte tragică a stârnit furie și revoltă, determinând prezentele proteste de stradă, l-a acuzat de crimă cu premeditare pe ofițerul Derek Chauvin, 44 ani, cel care a ținut genunchiul pe gât lui Floyd mai bine de opt minute, cauzându-i în final moartea. „Credem că asta a intenționat (să-l omoare, n. red)…aproape nouă minute și-a ținut genunchiul pe gâtul unui om care îl implora și-i spunea că nu poate să respire”, a precizat avocatul Benjamin Crump pentru CBS.
Polițistul ucigaș Derek Chauvin a fost arestat vineri şi pus sub acuzare pentru "omor prin imprudenţă", dar familia victimei contestă această încadrare și dorește să fie acuzat de omor cu premeditare, după cum a subliniat avocatul mai sus menționat.
Imagini cu magazine devastate, mașini incendiate, oameni răniți și violențe teribile de-o parte și de alta a celor care se înfruntă acum în stradă, protestatari și forțe de ordine, domină presa și rețelele de socializare din întreaga lume. După unele informații, șase persoane și-au pierdut viața, un ofițer de poliție este în stare gravă, după ce a fost înjunghiat în gât și au fost reținuți peste 1500 dintre participanții la proteste.
În capitala Statelor Unite, Washington, a fost decretată, duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă, a anunţat primarul oraşului, Muriel Bowser. Președintele Trump ar fi fost mutat la un moment dat într-un buncăr subteran, unde a rămas aproximativ o oră înainte de a se întoarce la reședința sa.
La New York, imaginile transmise în direct de CNN surprind devastarea magazinelor. Tot de acolo sunt și imaginile cu o mașină de poliție care a intrat într-un grup de protestatari.
Potrivit BBC, la Philadelphia mai multe mașini de Poliție au fost luate cu asalt de protestatari, jefuite și apoi incendiate.
Potrivit CNN, Chiara de Blasio, fiica primarului New Yorkuklui, Bill de Blasio, a fost arestată în noaptea de sâmbătă spre duminică alături de alți protestatari, pentru că ar fi încălcat legea care interzice adunările publice. A fost însă eliberată la scurt timp.
Un alt incident grav a fost semnalat pe un pod din centrul oraşului Minneapolis, statul american Minnesota, unde un camion cisternă a încercat să treacă prin mijlocul unei coloane cu mii de manifestanți, forţele de ordine fiind obligate să intervină masiv. Șoferul camionului a fost oprit la timp, reținut și ulterior, pentru că era rănit, transportat la spital. VIDEO AICI
Trump îi ironizează pe jurnaliștii agresați în timpul protestelor, de forțele de ordine sau de huligani
Jurnalişti care acoperă mediatic manifestaţiile din mai multe oraşe din SUA au fost agresaţi, arestaţi sau chiar vizaţi de tiruri, atât de poliţişti, cât şi de manifestanţi, relatează AFP.
Scena cea mai mediatizată rămâne cea a reţinerii reporterului CNN, Omar Jimenez, încătuşat de poliţişti în timpul transmisiei în direct la Minneapolis vineri dimineaţă, eliberat după o oră.
O altă situație revoltătoare a fost semnalată la Louisville, în Kentucky, unde un poliţist a tras cartuşe cu gaze lacrimogene asupra unei echipe a televiziunii locale care îl filma.
"Se trage asupra noastră!", a strigat pe post Kaitlin Rust, de la canalul local WAVE 3.
La Minneapolis, o jurnalistă freelancer, Linda Tirado, a primit un glonţ de cauciuc în faţă şi a spus că nu mai vede deloc cu un ochi.
"Autorităţile locale trebuie să ordone forţelor lor de poliţie să nu mai ia pe jurnalişti drept ţinte", a cerut sâmbătă seara Comitetul de protecţie a jurnaliştilor (CPJ).
Membri ai media au fost atacaţi de asemenea de manifestanţi, ca de pildă fotograful Ian Smith, care afirmă că a fost bătut la Pittsburgh înainte ca alţi manifestanţi să intervină.
La Atlanta, sediul canalului de informare CNN a fost atacat vineri de un grup de mai multe zeci de persoane, care au aruncat o grenadă explozivă în holul unde se aflau poliţişti.
Sâmbătă dimineaţa, un jurnalist de la canalul de informare Fox News, care se afla în faţa Casei Albe, a fost hărţuit de manifestanţi şi urmărit mai multe sute de metri înainte ca poliţia să-i disperseze pe agresori.
"Dacă voi sunteţi manifestanţi, faceţi ceea ce vi se pare corect, dar nu ne împiedicaţi să ne facem munca pentru public", a cerut sâmbătă Societatea jurnaliştilor profesionişti (SPJ).
Preşedintele Donald Trump a retrimis pe Twitter un mesaj în care explică: „Ironie a sorţii, sediul CNN a fost atacat de manifestanţi pe care canalul i-a prezentat ca nobili şi drepţi. Oops!".
"SUA vor înscrie Antifa în categoria organizaţiilor teroriste"
Trump a anunţat că administraţia sa va înscrie mişcarea de extremă stângă "Antifa" (antifascist) pe lista americană a organizaţiilor teroriste, notează AFP.
"Statele Unite vor înscrie Antifa în categoria organizaţiilor teroriste", a scris pe Twitter Donald Trump, care în ultimele zile a atribuit acestei mişcări şi altor "extremişti radicali" excesele care au făcut să degenereze în revolte manifestaţii iniţial paşnice pentru a protesta faţă de moartea unui afro-american de 46 de ani în mâinile poliţiştilor albi.
Într-o serie de mesaje pe Twitter, preşedintele american a felicitat, de asemenea, forţele de ordine pentru că au reuşit să preia controlul situaţiei, sâmbătă seară, la Minneapolis.
"Anarhiştii conduşi de Antifa, mai ales, au fost blocaţi rapid. Trebuia ca primarul să facă acest lucru din încă din prima seară şi nu ar mai fi existat nicio problemă", a scris el.
Donald Trump s-a referit la Jacob Frey, primarul democrat al acestui mare oraş din nordul ţării, de unde contestarea a pornit după arestarea şi uciderea lui George Floyd, imagini ale incidentului făcând înconjurul lumii.
Procurorul general al SUA, William Barr, a informat într-un comunicat că poliţia federală, FBI, a primit misiunea de a-i identifica pe instigatorii la dezordine.
"Violenţa organizată şi condusă de Antifa şi alte grupuri similare (...) ţine de terorismul intern şi va fi tratată ca atare", a precizat el în comunicat