Rusia joacă tare în presa mică. Cum sunt infestate televiziuni și site-uri locale cu propagandă putinistă


Rusia joacă tare în presa mică. Cum sunt infestate televiziuni și site-uri locale cu propagandă putinistă

Mă  uitam acum puțin timp, absolut întâmplător, pe un post tv local afiliat PSD-ului. Era prezentat un spectacol de muzică populară. Ceea ce mi-a atras atenția a fost faptul că pe burtieră era un text scris în ”minunata” limbă... rusă. Și chiar nu avea vreo legătură cu nimic.

„Scăparea” asta nu e, nici pe departe, ceva ieșit din comun la respectivul post. Pe același canal tv local am mai văzut și niște spectacole preluate de la Piervîi Kanal Rusia. Și vă mai pot da multe, multe astfel de exemple.

Toate acestea fac parte din jocul Moscovei în România. Nu joacă decât rar în presa mare, și numai când contextul o impune, pentru ca lumea să nu se prindă, dar joacă la greu și în creștere în presa mică, în special în cea locală. De cele mai multe ori, posturile TV și site-urile locale care promovează astfe de mizerii putiniste sunt apropiate de PSD. Oare o fi doar o întâmplare?

Este deranjant că Rusia, la fel ca Ungaria, de altfel, joacă tare și aplicat în acest domeniu, în timp ce României îi este frică să pătrundă semnificativ în spațiul mediatic al Republicii Moldova, deși așa ceva ar fi cât se poate de legitim. În Basarabia avem doar Radio Chișinău și TVR Moldova, care oricum nu pot face față talazului de tv-uri și site-uri rusești a căror unică ocupație este să mitralieze cu fake news.

Despre celelalte comunități românești din jurul României nici nu mai are sens să intru în detalii. E durere mare acolo.

Să nu uităm nici că pe cablu, în România, nu avem nici măcar un post de la Chișinău.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.