La un an de la încarcerare, Dragnea a pierdut și procesul cu Comisia Europeană


La un an de la încarcerare, Dragnea a pierdut și procesul cu Comisia Europeană

Dragnea are astăzi două motive de întristare. Pe de o parte, fostul șef al pesediștilor face un an de când se află încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman, și pe de altă parte, acesta a pierdut procesul intentat Comisiei Europene, pe care o acuza că i-a încălcat prezumția de nevinovăție. Mai mult, Dragnea trebuie să plătească acum și cheltuielile de judecată aferente procesului. Dar, cum averea nu i-a fost confiscată, asta nu va constitui o mare problemă pentru el. 

Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg a considerat nefundamentată cererea de chemare în judecată a Comisiei Europene de către Liviu Dragnea, pe care acesta o acuza că nu i-a acordat dreptul la apărare și nu a respectat prezumția de nevinovăție în cazul în care OLAF a investigat fraudele cu bani europeni de care s-ar face vinovată compania Tel Drum.

Practic, tribunalul european a constatat că solicitarea lui Dragnea nu are niciun fel de fundament și, drept urmare, este inadmisibilă.

Instanța Europeană îi pretinde, în consecință, lui Dragnea plata cheltuielilor de judecată, acesta fiind apărat în proces de niște avocați străini.

Totul a început cu un denunț al OLAF la Direcția Națională Anticorupție. Cei de la investigarea fraudelor pe bani europeni au constatat, în urma unor verificări, că reprezentanții Consiliului Județean Teleorman au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință a unor documente false, inexacte sau incomplete, dar și a altor infracțiuni. Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză s-a reținut că în cursul anului 2001, președintele Consiliului Județean Teleorman de la acea vreme, Liviu Nicolae Dragnea, a inițiat un grup infracțional organizat din care au făcut parte mai mulți funcționari ai instituțiilor din administrația publică. Acest grup infracțional a avut drept scop principal obținerea în mod fraudulos a unor sume importante din contracte finanțate din fonduri publice și europene, prin comiterea mai multor infracțiuni, constând, evident, în furtul de bani europeni. Speța se află în continuare în vizorul procurorilor, în cadrul dosarului Teldrum. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.