Jaf și cotropire: flota de pescuit a Chinei a dat năvală în apele teritoriale ale Coreei de Nord fără vreo autorizație sau permisiune!


  • ACP
  • May 26, 2020 17:58
  • 2193
Jaf și cotropire: flota de pescuit a Chinei a dat năvală în apele teritoriale ale Coreei de Nord fără vreo autorizație sau permisiune!

Una dintre publicațiile cunoscute că au surse foarte credibile în Coreea de Nord a relatat miercuri o situație stranie care privește relațiile dintre China și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba de invazia de vase chinezești care vin să pescuiască intensiv în apele teritoriale nord-coreene fără să aibă autorizație.

Despre flota de vase de pescuit a Chinei se știe că este deseori folosită în scopuri politice, vasele civile chinezești fiind de foarte multe ori însărcinate de puterea de la Beijing să producă incidente în apele țărilor din jurul Mării Chinei de Sud împotriva cărora China are pretenții teritoriale sau de orice alt fel.

Vasele de pescuit chinezești au produs în ultimii ani o mulțime de probleme: au atacat vase ale pazei de coastă japoneze, au scufundat vase din Vietnam și Filipine și nici prin apele din Indonezia sau Coreea de Sud nu au trecut fără să facă probleme.

Trebuie spus că și vasele de pescuit din Coreea de Nord au fost folosite din plin în scopuri politice, dar și cu sopul jafului îndreptat împotriva țărilor din jur, inclusiv împotriva Rusiei.

Din motive lesne de înțeles, în apele Coreei de Nord nu prea se aventura ilegal nimeni, știindu-se bine că cei din țara comunistă trag să ucidă în oricine le intră în raza de acțiune. Însă navele chinezești obișnuiau să cumpere licențe pe trei luni pentru a putea pescui în apele teritoriale ale Coreei de Nord, deși Rezolutia 2397 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite interzice cumpărarea de licențe de pescuit din țara-lagăr. Costul unei licențe este de 57.000 dolari și din vânzarea acestora Coreea de Nord a obținut peste 120 milioane de dolari în 2018, după cum dezvăluie un raport al Consiliului de Securitate – mai multe detalii AICI.

Firește, banii obținuți au fost cheltuiți, cum bine se știe, pe programul de înarmare nucleară, în primul rând…

Așadar, vânzarea licențelor de pescuit era o sursă serioasă de venituri pentru țara sărăcită de comuniști și chinezii erau clienții tradiționali pentru ele. Acum însă, odată cu criza produsă de pandemia Covid-19, vasele de pescuit nord-coreene nu au mai ieșit din porturi, ceea ce a permis peștelui să revină masiv în apele țării-lagăr. În situația asta era de așteptat să fie cumpărate iar o mulțime de licențe de pescuit industrial de către chinezi, evident, încălcându-se hotărârile organismelor internaționale din care face parte și China. Numai că navele de pescuit chineze au acum în apele teritoriale ale Coreei de Nord conduita pe care o au, de regulă, față de țările către care își îndreaptă ostilitatea și nesimțirea Beijingul.

Vasele chineze de pescuit intră în ultima vreme în număr mare în apele teritoriale ale Coreei de Nord și pescuiesc la scară industrială fără să aibă permisiunea autorităților. Din aceste motive, pescarii nord-coreeni se plâng că în urma chinezilor apele rămân fără pește.

”Sunt atât de multe vase chineze care pescuiesc ilegal încât militarii nord-coreeni trag în aer dar și în ele, ca să-i sperie pe pescarii chinezi, dar lucrul acesta nu are prea mult efect” a mai spus o sursa din Coreea de Nord citată de publicația Daily NK – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.