Creșterea abruptă a numărului de sinucideri și a tulburărilor psihice severe. Marile probleme ale perioadei de izolare


  • ACP
  • May 22, 2020 18:32
  • 2546
Creșterea abruptă a numărului de sinucideri și a tulburărilor psihice severe. Marile probleme ale perioadei de izolare

O problemă previzibilă a perioadei de izolare impusă de autoritățile din toată lumea, pentru a se limita răspândirea noului coronavirus, este aceea a creșterii numărului celor care suferă de tulburări psihice severe și, inevitabil, a sinuciderilor.

Pe lângă izolarea acasă pe termen lung impusă ori recomandată cu insistență tuturor de câteva săptămâni, s-a adăugat valul de informații care face aceeași poveste sumbră pe toate canalele media, aspecte care era clar că urmează să îi afecteze pe cei mai fragili sau că agravează starea celor bolnavi psihic.

În același timp, criza economică majoră în care a intrat întreaga lume a adus la rândul ei o presiune psihică fantastică pentru un numar imens de oameni. Un studiu realizat în 26 de țări europene, pe o durată de 40 de ani, a arătat că există o legătură clară între creșterea șomajului și creșterea numărului sinuciderilor – la o creștere a șomajului cu 3%, numărul sinuciderilor crește cu 4,45% (detalii AICI).

În condițiile actuale știrile despre creșterea rapidă a sinuciderilor ori o situație ca cea din nordul Californiei, unde sunt medici care afirmă că au văzut mai mulți morți din cauza sinuciderilor decât din cauza coronavirusului în acestă perioadă, poate că nu ar trebui să fie total surprinzătoare.

Doctorul Mike de Boisblanc de la John Muir Medical Center din Walnut Creek, California, a declarat pentru ABC 7 News că în ultimele 4 săptămâni s-a înregistrat un număr fără precedent de sinucideri, care ar fi fost de așteptat pentru întreg anul. De Boisblanc consideră că e timpul ca autoritățile din California să permită oamenilor să iasă și să revină în comunitățile lor, lucru care ar rezolva imensa problemă a numărului mare de sinucideri și tentative de sinucidere.

Kasey Hansen, asistentă la același centru medical a spus pentru presă: ”ce am văzut în ultima perioadă nu am văzut niciodată, chiar nu am mai văzut până acum atâtea răni auto-produse în mod intenționat” (detalii AICI).

”Avem un paradox. Izolarea socială ne protejează de infectarea cu virusul care ne amenință viețile, dar în același timp oamenii sunt supuși riscului sinuciderii, supradozei și bolilor produse de consumul excesiv de alcool, care sunt cauze frevente ale morții în Statele Unite”, a spus Jeffrey Reynolds, președinte al agenției de servicii sociale non-profit Family and Children’s Association din Long Island (detalii AICI)  

Un studiu deferit publicității luna acesta arată că în următorii 10 ani ar putea muri încă 75.000 de americani din cauza disperării (sinucideri și morți cauzate de abuzul de substanțe care produc daune sănătății) produse de criza actuală. Studiul a fost făcut de Well Being Trust și cercetători afiliați ai American Academy of Family Physicians.

În altă parte a lumii, în India, un grup de cercetători a arătat că mai mult de 300 de indieni s-au sinucis din cauza problemelor produse de interdicțiile impuse în legătură cu pandemia, în perioada 19 martie-2 mai, timp în care totalul deceselor cauzate de coronavirus este de 1301.

Sinuciderile s-au datorat în special singurătății, spaimei că vor fi găsiți pozitivi la testul pentru coronavirus, lipsei libertății de mișcare și consumului excesiv de alcool în izolare. ”Trebuie înțeles că numărul de morți (sinucideri) este mult mai mare – numai o parte din decese a fost raportată de media”, au declarat pentru presa cei din grupul indian de cercetare (mai multe detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.