Un scandal recent din presa indoneziană aduce iar China în atenție, dar fără să mai surprindă foarte tare. De dată asta este vorba de felul în care sunt tratați marinarii indonezieni care muncesc în condiții inumane pe vasele chineze de pescuit. O barbarie înfiorătoare săvârșită pe 2 nave de pescuit chineze, Long Xin 605 și Tian Yu 8, de unde au fost aruncate în apă trupurile unor marinari indonezieni morți, în largul coastelor sud-coreene, a adus în atenția presei felul în care sunt tratați cei care vin să muncească pe vasele chinezilor. Cazul a apărut întâi în presa sud-coreeană, care a publicat și imagini ale aruncării în apă, de pe vasele chinezești, a indonezienilor morți și a investigat în ce condiții au muncit aceștia. (sursa: AICI)
Indonezienii vin să muncească în China, atrași de promisiunea unor salarii mai mari decât în țara lor, dar ajung să muncească în condiții de sclavie, câte 18 ore pe zi, iar la sfârșitul lunii descoperă că plata pentru munca lor e, în realitate, la mare distanță de ce li s-a promis. Contractele se fac pentru aproximativ 300 $ pe lună, dar în realitate marinarii indonezieni primesc mai puțin de 40 $ pe luna, din care mai sunt oprite unele cheltuieli, astfel că aceștia rămân cu mai puțin de 300$ abia după un an de muncă, după cum au povestit pentru presă unii dintre ei. "Am muncit și câte 30 de ore, fără să putem sta jos" a povestit unul dintre marinari. Au fost și cazuri când unii dintre ei au primit doar 120 $ după 13 luni de muncă grea pe vasele de pescuit ale Chinei. Deseori chinezii ajung să îi abuzeze fizic pe indonezieni, pentru a-i controla, iar aceștia nu pot pleca de pe vase în porturile unde mai ancorează deoarece angajatorii chinezi le rețin pașapoartele la îmbarcare. Contractele spun că marinarii acceptă riscurile și în cazul în care mor pe mare trebuie incinerați în cel mai apropiat port iar agentul naval va trimite familiilor cenușa celor răposați. În cazul aruncării indonezienilor morți în apă este clar că nu a fost respectat nici un contract sau vreo regulă și se crede că nu a fost vorba doar de nesimțirea imensă a celor care comandau vasul, ci și de faptul că aceștia încercau ascunderea unei ilegalități - chinezii obțin permise de pescuit pentru ton, dar pescuiesc de fapt rechini cărora le iau doar înotătoarele și apoi îi aruncă înapoi în apă, activitate care e interzisă de multe țări.
Autoritățile din Coreea de Sud au reținut pentru anchetă vasele Long Xin 605 și Tian Yu 8 și au descoperit 46 de indonezieni fără acte la bordul vaselor din China, care au fost considerați pasageri deoarece nu erau înregistrați ca marinari. Indonezienii au fost aduși înapoi în țara lor de Ministerul de Externe din Indonezia care a solicitat începerea mai multor anchete privitoare la condițiile de muncă de pe vasele chinezești. Jong Chul Kim, reprezentant al Advocates for Public Interest Law (APIL) o organizație non guvernamentală care îi asista acum pe marinarii indonezieni aduși de pe vasele de pescuit chinezești, a declarat la începutul lunii mai că aceste cazuri de exploatare sunt doar vârful aisbergului - "ceea ce se întâmplă cu adevărat este traficul de ființe umane și muncă forțată". (sursa: AICI)