Rusofilul Dodon amenință public că ”poporul” va dărâma Curtea Constituțională! Atacurile Moscovei la adresa justiției se intensifică de la o zi la alta


Rusofilul Dodon amenință public că ”poporul” va dărâma Curtea Constituțională! Atacurile Moscovei la adresa justiției se intensifică de la o zi la alta

Fostul președintele al Curții Constituționale de la Chișinău – Alexandru Tănase – a comentat pentru Deschide.md atacurile și presiunile pe care Igor Dodon – cel mai opulent președinte prorus din istoria R.Moldova – le-a lansat la adresa Curții Constituționale, la finalul acestei săptămâni, după ce judecătorii au declarat neconstituțional dubiosul acord privind creditul rusesc.

Tănase afirmă că nimic nu compromite mai mult un politician decât atacurile asupra justiție, însă nu este târziu ca Dodon să se oprească și să accepte că într-o societate democratică în care statul de drept contează, Curtea Constituțională poate invalida deciziile puterii politice.

Tănase a declarat că cei care îl împing pe rusofilul Dodon spre asemenea declarații, pur și simplu nu sunt conștienți de reacțiile care pot urma

„Nu o să spun nimic mai mult decât că atitudinea domnului Dodon este regretabilă, absolut greșită și comportă niște riscuri de care domnul președinte nu este conștient. Miza că acum, pe timp de pandemie, nimeni nu va observa aceste derapaje anti-democratice, este absolut greșită. Decizia guvernului de a sancționa un judecător este, de asemenea, una greșită și fără nicio finalitate. Eu cred că încă nu este târziu să se oprească și să accepte că într-o societate democratică este ceva firesc că o Curte Constituțională să invalideze deciziile puterii politice. Nu pot decât să repet că nimic nu compromite un politician și o putere politică mai mult de cât atacurile împotriva justiției”, a declarat Tănase.  

Amintim că, vineri, Igor Dodon a amenințat public că poporul poate dărâma Curtea Constituțională la propriu, dacă aceasta va continua să ia decizii cum a fost hotărârea privind creditul rusesc. 

Amintim că, recent, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional puțin spus dubiosul acord semnat de către R. Moldova și Federația Rusă privind creditul de 200 de milioane de euro. Igor Dodon a declarat că Chișinăul va iniția noi negocieri cu Moscova în privința împrumutului. De notat că cea mai halucinantă prevedere a acordului dădea posibilitatea Moscovei de a transforma împrumuturi și datorii private în împrumuturi și datorii de stat.

Vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă așa-zise companii din Transnistria ar fi contractat împrumuturi din Federația Rusă, împrumuturi pe care Kremlinul le-ar fi transformat peste noapte, în funcție de context și de agendă, în datorii de stat ale Republicii Moldova?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.