Ciolacu va ajunge iar la spital dacă va reuși să citească datele privind creșterea economică a României. Cîțu: "Măsurile implementate de noi au avut efect și economia a crescut în termeni reali!"


Ciolacu va ajunge iar la spital dacă va reuși să citească datele privind creșterea economică a României. Cîțu: "Măsurile implementate de noi au avut efect și economia a crescut în termeni reali!"

Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul anterior creşterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată sezonier, în primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7% comparativ cu perioada similară din 2019.

"Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2020, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 91 din 7 aprilie 2020. Estimările 'semnal' precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", precizează INS.

Totodată, România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citată de Agerpres.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)

De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,8% şi UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de când se publică aceste date, în 1995.

Singurele creşteri trimestriale din UE în perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate în România şi Bulgaria (ambele cu 0,3%) şi Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) şi Spania (minus 5,2%).

Eurostat precizează că în cazul României datele sunt provizorii şi nu există date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta şi Slovenia. În 9 iunie, Eurostat va da publicităţii a doua estimare privind evoluţia PIB-ul zonei euro şi a UE.

În acest context, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a subliniat că INS și Eurostat îi confirmă estimările, dar lupta cu criza economică nu s-a sfârșit, cel mai mare pericol pentru stabilitatea economiei fiind măsurile populiste care reduc veniturile și cresc cheltuielile bugetare, PSD și celelalte partide-balama reprezentând formațiunile care sabotează economic România, având majoritate în Parlament

Cîțu, pe Facebook: "Update: Eurostat confirma estimarile mele

Măsurile luate până acum ne-au ajutat să avem creștere economică în primul trimestru al acestui an.

Urmează foarte multe provocări și nu am câștigat încă lupta cu criza dublă, de sănătate și economică.

Cel mai mare pericol pentru stabilitatea economica și pentru bunăstarea românilor îl reprezintă măsurile populiste care reduc veniturile și cresc cheltuielile bugetare votate de partidele de opozite din Parlament.

Voi administra, ca și până acum, cu responsabilitate și prudenta finanțele României pentru a reduce cât mai mult impactul negativ al acestei crize asupra tuturor românilor".

Mai mult, Cîțu a precizat că datele economice prezentate de INS și Eurostat preconizează evitarea recesiunii tehnice: "Masurile luate de noi, guvernul liberal, împreună cu cifrele pentru primul trimestru, îmi dau încrederea că economia începe să și revină din trimestrul trei și vom avea o dinamica în V".

Cîțu: "Domnule Ciolacu, sper să vă găsească sănătos comunicatul INS!

INS CONFIRMĂ estimările mele!

Măsurile implementate de noi au avut efect și economia a crescut în termeni reali în primul trimestru din acest an. În ciuda tuturor piedicilor și a scenariilor apocaliptice venite de la PSD și de la trompetele lor din spațiul public. V-am spus că facem lucruri fantastice!

Bineînțeles că în 2020 nu mai putem avea creșterea economica estimată la începutul anului. Bineînțeles că vom avea un deficit mai mare. Dar am promis că facem totul pentru a limita efectele negative ale acestei crize pentru romani.

Masurile luate de noi, guvernul liberal, împreună cu cifrele pentru primul trimestru, îmi dau încrederea că economia începe să și revină din trimestrul trei și vom avea o dinamica în V.

Există probabilitatea foarte mare să nu avem două trimestre consecutive de contracție a economiei. Adică să evităm recesiunea tehnică.

“COMPARATIV CU TRIMESTRUL IV 2019, PRODUSUL INTERN BRUT ÎN TRIMESTRUL I 2020 A FOST, ÎN TERMENI REALI, MAI MARE CU 0,3%

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier;” - INS

Aceast mesaj trebuie citit în special de Ciolacu “pune mana pe carte”, Alfred “MiniMiss” și Budai “the driver”. Că să vedeți că nu sunt răutăcios am făcut eu efortul să vă explic acest comunicat. Nu-l înțelegeați daca-l citeați singuri".

În tot acest timp, PSD este disperat să găsească formula pentru a minți din nou o parte dintre români cu un program economic populist, sperând să pună mâna iar pe putere pentru următorii 4 ani în urma alegerilor parlamentare. În acest sens, PSD a propus duminică 28 de măsuri pentru repornirea economiei. Un document prezentat de Marcel Ciolacu arată că PSD propune cheltuieli uriașe, precum plata directă a unor indemnizații pentru angajatori și angajații care revin la muncă, noi ajutoare sociale pentru familiile cu venituri mici, scutiri de taxe și impozite, conform g4media. De remarcat că documentul sintetic prezentat de PSD nu indică nici impactul bugetar al celor 28 de măsuri și nici sursa de finanțare. (mai multe detalii AICI) De altfel, un semn al haosului din programul economic prezentat de Ciolacu este reprezentat și de osanalele pe care i le-a adus Sputnik, propaganda rusească fiind recunoscută pentru promovarea vectorilor de putere de la București care pot destabiliza parcursul occidental al României. 

Și secretarul de stat din ministerul Finanțelor, Sebastian Burduja, a reclamat că noul program economic al PSD este construit fără niciun studiu de impact: "Repet, diferența între ceea ce noi încercăm să facem și ceea ce acest PSD a făcut și continuă să facă este de la cer la pământ. Și vă mai spun ceva, Sputnik caracterizează programul PSD pentru repornirea economiei, prezentat de Ciolacu, drept un program ambițios și elogiază o listă de măsuri care nu prezintă niciun fel de credibilitate, niciun fel de sursă bugetară, niciun fel de modalitate prin care se acoperă deficitul, nicio modalitate prin care se finanțează datoria României. Asta este diferența între profesioniștii care sunt acum la guvernare și încearcă să facă ceva și niște amatori, populiști, bolșevici care au mințit poporul an i de zile și consideră că pot să o facă la nesfârșit".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.