„Nu mai pot să tac. Spitalul din Deva, cu peste 700 paturi și un personal de peste 1.200 de oameni, tratează 97 de bolnavi COVID, din care peste 80% asimptomatici. Adevărații bolnavi mor cu zile, cerșind ajutor pe la porțile spitalelor apropiate… Cât va mai rabdă pământul?!”, a declarat Corina Laura Feier, directorul economic al Spitalului din Deva, pentru Libertatea.
Unitatea medicală din Deva a stat mai mult goală, pentru că a fost obligată să trateze numai pacienții cu SARS-CoV-2, mai spune directoarea Feier. „Cei 1.200 de oameni ai personalului medical au tratat doar 97 de oameni, dintre care peste 80% asimptomatici”, în condițiile în care ceilalți bolnavi grav nu au unde să se trateze.
Un medic dintr-un alt spital susține, sub protecția anonimatului, că doctorii sunt obligați să mintă că pacienții sunt suspecți de coronavirus, ca să le salveze viața celor care au afecțiuni grave, altele decât COVID-19.
„Au fost secții întregi goale, specialiști în alte afecțiuni care pur și simplu nu au avut ce să facă. În tot acest timp, oameni cu boli grave nu au fost primiți în spital. Așa prevede legea, nu am avut ce face. Am exemplul unei prietene. Aceasta avea pneumonie și nu avea unde să se ducă să fie tratată”, precizează Corina Laura Feier.
“Am un pacient, de exemplu, care necesita sânge și nu puteam să îl trimit undeva, că toate spitalele din zonă sunt fie COVID, fie suport COVID. Și spitalele care nu erau suport nu l-au primit. Nu știu de ce. Fiecare spital decide. Și atunci cum să îi dăm sânge, că nu aveam cum să-l internăm. Și atunci rămâne la latitudinea doctorilor. Dacă se înțeleg colegii între ei, știți hai să scriem așa ( n. r. – suspiciune de COVID) să putem să ajutăm”, povestește și medicul care a dorit să rămână anonim.
Doctorii sunt conștienți că își asumă un pericol, dar spun că o fac pentru a salva pacienții.
Mărturiile din spitalele aproape goale pot fi citite integral AICI.