Cu ocazia unei vizite de lucru efectuată în nordul țarii, în provincia Shanxi, președintele Chinei și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a făcut o serie de remarci care arată clar direcția trasată de el în politica internă a celei mai mari țări comuniste din lume.
Xi Jinping a subliniat eforturile partidului condus de el de a finaliza construirea unei societăți ”moderat prospere din toate punctele de vedere” și de a merge cu elan spre o eră nouă a socialismului cu caracteristici chineze.
La una din fermele vizitate luni în Yunzhou, preșdintele chinez a afirmat că este preocupat de consolidarea economică ce trebuie realizată după eradicarea sărăciei și de creșterea veniturilor tăranilor pentru a fi prevenită revenirea la situația grea pe care au avut-o. Evident, în datele ”prosperității moderate”.
Lăudând eforturile făcute de oficialii comuniști de la nivel local, președintele a afirmat că un reper important pentru a evalua realizările acestora este dat de cantitatea de servicii concrete pe care le-au oferit chinezilor. Cum era normal, au fost pomenite și succesele împotriva pandemiei și a fost făcut îndemnul la vigilență pentru viitor.
Pentru chinezi însă, afirmațiile lui Xi Jinping au o valoare doctrinară comparabilă cu concepțiile lui Mao, zeul suprem al panteonului comunist chinez. La ultimul congres al Partidului Comunist Chinez, în octombrie 2017, Xi Jinping a fost așezat pe aceeași treaptă cu Mao Zedong, prin modificarea cartei partidului, concepțiile sale fiind declarate ca fundamentale pentru comunismul chinez.
Așadar cele spuse de el privind ”prosperitatea moderată” ce trebuie realizată în societatea chineză reprezintă acum parte din miezul doctrinei Partidului Comunist Chinez și obiectiv al acestuia. Presa chineză a făcut titlurile despre vizita președintelui folosind expresia ”prosperitate moderată” (xiaokang), sintagmă care a fost prima oară lansată în doctrina comunistă de președintele comunist Deng Xiaoping, în 1979, ca scop al modernizării Chinei.
Așadar prosperitatea chinezilor din Hong Kong și Taiwan, care numai moderată nu e, nu reprezintă un model pentru China comunistă a lui Xi Jinping. Președintele comunist vrea reactualizată o concepție care a fost considerată ideală de comuniștii care i-au urmat lui Mao pentru a ilustra varianta lor de societate comunistă – să fie prosperitate, dar nu prea multă...
Sursa: Xinghuanet