Liga Studenților din Iași îi solicită demisia fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” în urma deciziei CEDO care a arătat că a încălcat drepturile omului în cazul demiterii abuzive a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Studenții atrag atenția că în cazul în care decizia CEDO venea înainte să fie reales ca rector al UAIC, Tudorel Toader nu ar mai fi obținut un nou mandat de conducere a unității de învățământ.
"În vara anului 2018 studenților și absolvenților facultăților de drept, precum și tinerilor judecători și procurori li s-a transmis practic un mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader: nu vă implicați prea mult, nu flămânziți și nu însetați după dreptate pentru că sistemul își va pune cizma peste grumazul vostru", subliniază președintele LS Iași, Silvian-Emanuel Man.
Comunicatul LS Iași:
"Liga Studenților (LS IAȘI) îi cere demisia de onoare lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, în speța referitoare la revocarea ei din funcție în urma „ievaluării” fostului ministru al Justiției. Toader s-a folosit de aparenta legalitate a raportului întocmit în februarie 2018, a procedurii de destituire și a deciziei Curții Constituționale a României pentru a influența opinia membrilor comunității academice asupra faptelor sale realizate ca ministru al Justiției, care au impactat în mod negativ și imaginea Universității „Cuza”.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a constatat că întreaga procedură de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a încălcat art. 6 alin. (1) și art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei într-un mod echitabil și libertatea de exprimare.
Judecătorii Curții au arătat în mod clar faptul că prodecura de revocare din funcție, inițiată de către Tudorel Toader ca ministru al Justiției, a adus atingere independenței procurorilor prin imixtiunea factorului politic, cu scopul de a îngreuna cercetările în cazul unor persoane cu funcții publice și că nu s-au adus dovezi privind managementul defectuos al DNA.
Amintim faptul că, în mod neobișnuit, Tudorel Toader a fost reprezentantul Guvernului în fața Curții Constituționale la momentul respectiv, adică în fața foștilor săi colegi judecători, ținând în mod personal să susțină punctul de vedere pe care l-a formulat în numele executivului.
În tot acest timp, de la publicarea raportului privind activitatea doamnei Kövesi, până la revocarea ei, Tudorel Toader s-a bazat pe aparenta legalitate a raportului pe care l‑a redactat, precum și pe decizia Curții Constituționale a României care l-a obligat în mod eronat pe Președintele Klaus Iohannis să emită decretul de revocare din funcție, pentru a credita ideea falsă că demersul său ar fi fost fundamentat pe lege și convenții și că nu ar fi existat nicio imixtiune a sa, ca reprezentant al Executivului, în activitatea procurorilor.
Astfel, cadrelor didactice și studenților care s-au opus de la bun început „lungului marș al lui Toader” prin Justiție li s-a confirmat buna credință, cunoștințele și intuiția juridică, pe când o parte dintre profesorii care l-au susținut la alegerile pentru funcția de rector se simt mințiți și înșelați, considerând că dacă decizia CEDO ar fi venit înainte de alegeri nu i-ar mai fi acordat votul lui Toader pentru un nou mandat la conducerea universității.
„Nu doar Tudorel Toader, ci toți actorii responsabili de condamnarea dură suferită de România la CEDO să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute! În vara anului 2018 studenților și absolvenților facultăților de drept, precum și tinerilor judecători și procurori li s-a transmis practic un mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader: nu vă implicați prea mult, nu flămânziți și nu însetați după dreptate pentru că sistemul își va pune cizma peste grumazul vostru. Acum CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice, oferind tinerei generații de juriști șansa să contribuie nestingherită la așezarea legilor și justiției românești pe temelia principiilor de drept, a drepturilor naturale – fundamentale și a respectului față de români.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare – Liga Studenților (LS IAȘI).".
Sursa foto: ReporterIs