SS, înfrângere notabilă la CSM. Predoiu lămurește de ce NU a fost desființată până în prezent Secția Specială


SS, înfrângere notabilă la CSM. Predoiu lămurește de ce NU a fost desființată până în prezent Secția Specială

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, joi, propunerea de reluare a concursului pentru șefia Secției Speciale. Membrii CSM au votat și împotriva organizării concursului pentru funcțiile de execuție din parchetul care se ocupă cu anchetarea magistraților.

După deliberări, plenul CSM a decis (cu un vot de 11 la 8) să respingă cererea de amânare, dar și cererea de a se organiza cele două concursuri, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Cea mai dură poziție împotriva tentativei găștii pesedistei Savonea de a reabilita SS a fost luată în ședința de astăzi de către procurorul Cristian Ban: "Țara arde și CSM-ul se piaptănă".

În schimb, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat de mai multe ori pe parcursul ședinței amânarea concursului: "Sunt probleme mai urgente, inclusiv concursuri în magistratură".

Secția Specială este fără șef, după ce Lia Savonea (șefi CSM pe atunci) a încercat de șapte ori anul trecut să o impună la conducere pe procuroarea Adina Florea. Atunci, cea care s-a opus vehement a fost fosta ministră alJustiției, Ana Birchall, care s-a poziționat mediatic în fruntea taberei anti-SS.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Avertismentul lui Zegrean: MOARE lupta anticorupție! Secția specială DEVASTEAZĂ Justiția

CONSULTAȚI ȘI: Se cere OUG pentru desființarea SS: Birchall și Stelian Ion pun tunurile pe instituția înființată de gașca anti-Justiție Tudorel, Iordache și Savonea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara pe 29 aprilie ca reacţie la informaţia că CSM organizează concurs pentru ocuparea şefiei şi a altor funcţii de execuţie în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că poziţia Ministerului pe care îl conduce a rămas neschimbată vizavi de SIIJ, şi anume, desfiinţarea acesteia, numai că pentru îndeplinirea acestui obiectiv are nevoie de o majoritate solidă în Parlament, în prezent existând una anti-MCV condusă de PSD.

"Poziţia Ministerului Justiţiei faţă de SIIJ e neschimbată - desfiinţare. Motivul pentru care nu iniţiez deocamdată un proiect de lege pentru desfiinţare e simplu: cunosc faptul că va fi respins de majoritatea ad-hoc anti-MCV condusă de PSD sau ar fi modificat în sensul contrar intenţiei noastre, ar fi modificat pentru consolidarea SIIJ. Pentru acelaşi motiv nu promovez nici OUG - ar fi respinsă imediat. Aştept deci o majoritate pro-obiective MCV în Parlament. În ceea ce priveşte conducerea CSM, se simte probabil presată de faptul că trebuie să aplice prevederi legale în vigoare care privesc SIIJ şi vor să 'bifeze' la funcţionalitatea sistemului judiciar", a precizat Predoiu, pentru Epoch Times. (citiți AICI articolul complet)

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.