Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul intentat statului roman la CEDO în cazul demiterii abuzive din funcția de procuror-șef al DNA.
În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a atras atenția că a fost afectată grav credibilitatea CCR, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, care a avut chiar calitate de raportor în această speță, dar și judecătorii care au pledat și votat pentru demiterea lui Kovesi (Mona Pivniceru și Attila Varga) de la conducerea DNA trebuind să își dea demisia și să își prezinte scuze publice.
Totodată, Birchall a subliniat că fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, trebuie să își dea demisia din funcția de rector al UAIC, întrucât raportul pe care acesta l-a scris reprezintă o ingerință gravă în cariera unui procuror.
Birchall, pe Facebook: "Decizia CEDO de astăzi este o palmă rușinoasă pentru CCR afectând grav credibilitatea Curții Constituționale a României. Este și un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR domnul Valer Dorneanu și judecătorii care au votat și au susținut această decizie care ține mai degrabă de jocuri politice și nicidecum de lege și Constituție! Solicit ca toți cei care au susținut și au votat pentru această decizie: Dorneanu (fiind și raportor), Varga și Pivniceru să își dea demisia de onoare cu scuzele cuvenite românilor. Aceleași scuze le datorează și domnul Lăzăroiu care a susținut și votat pentru decizia CCR. Este singurul gest care poate șterge rușinea abătută asupra CCR. Această decizie este o palmă foarte grea și tot atât de rușinoasă și pentru fostul ministru al justiției, domnul Tudorel Toader, care a mai fost și judecător CCR peste 10 ani. Consider că și domnul Tudorel Toader ar trebui să își dea demisia de onoare cu scuzele pe care le datorează românilor și sistemului judiciar! Din decizia CEDO rezultă clar că Raportul domnului Tudorel Toader și decizia CCR au reprezentat o ingerință gravă în cariera unui procuror! ".
Reiterăm că pe 22 februarie 2018, ministrul Justiției Tudorel Toader a propus revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. Motivele invocate au fost anchetarea de către DNA a OUG 13 și a hotărârilor de guvern, în cazul Belina.
Inițial, președintele Iohannis a refuzat să semneze decretul de eliberare din funcție. Speța a ajuns pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a înclinat în favoarea cererii lui Tudorel Toader. În timpul discuțiilor de la CCR, Toader declara: "Ministrul Justiției are autoritate asupra procurorilor, iar Președintele nu are".
Judecătorii CCR au scris în motivare că au constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Judecătorul raportor în cazul refuzului preşedintelui de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA a fost chiar preşedintele CCR Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD. Judecătorul-raportor e magistratul desemnat de preşedintele CCR pentru a întocmi un raport asupra sesizării instanţei. Raportul trebuie să cuprindă referiri cu privire la punctele de vedere şi relaţiile cerute, la soluţiile din doctrina şi jurisprudenţa română şi străină, precum şi la orice alte elemente necesare dezbaterilor; el are ca obiectiv o pregătire adecvată a dezbaterilor şi o informare amplă a judecătorilor asupra problemelor pe care le comportă cauza supusă judecăţii.