Agenția Națională de Integritate (ANI) a cerut luni Camerei Deputaților să respingă inițiativa legislativă de modificare a Codului administrativ, depusă de PSD și Pro România, care le-ar permite primarilor și consilierilor locali sau județeni găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese după 2017 să candideze la viitoarele alegeri locale, deși legea prevede în prezent că o astfel de persoană nu mai poate ocupa o funcție publică vreme de trei ani.
ANI: "Dacă am accepta soluția propusă de inițiatori, (…) s-ar da posibilitatea ca persoanele care s-au aflat în situație de incompatibilitate ori de conflict de interese, confirmate prin hotărârii judecătorești definitive în perioada 2016 – iunie 2017 și care nu au fost sancționate prin eliberarea din funcție, sau care de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare până la data alegerilor din anul 2020 nu a trecut o perioadă de 3 ani, să poată candida și ocupa funcții de ales local, deși se află în perioada de interdicție de 3 ani în care nu mai pot exercita o funcție sau o demnitate publică".
Potrivit observațiilor Agenției Naționale de Integritate, peste 400 de consilieri locali și 600 de primari ar beneficia de amnistia incompatibilității. (citiți AICI mai multe detalii, sursa g4media)
Și fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a prezentat pe 29 aprilie motivele pentru care inițiativa legislativă depusă de PSD și Pro România reprezintă o anomalie care se află în "contradicție cu prevederile Legii nr. 176/2010 referitoare la interdicția de 3 ani de a mai ocupa funcții publice persoanele pentru care s-a constatat definitiv o stare de incompatibilitate sau conflict de interese": "O propunere legislativă făcută în scop electoral și fără respect față de regimul interdicțiilor, a incompatibilităților și a Constituției. Astfel, aleșii locali declarați incompatibili înainte de 2017 pot candida la primării sau pentru alte funcții (art. 602 indice 1 alin. (2) din proiect de lege). De asemenea, această propunerea legislativă este necorelată și vădit în contradicție cu prevederile Legii nr. 176/2010 referitoare la interdicția de 3 ani de a mai ocupa funcții publice persoanele pentru care s-a constatat definitiv o stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Perioada de interdicție poate fi aplicată numai după rămânerea definitivă a raportului Agenția Națională de Integritate (ANI) și nu de la comunicarea acestuia. Totodată, prin acest proiect se propune ca un număr de persoane să beneficieze de un regim preferențial, în sensul în care deși se află în perioada de interdicție de 3 ani, pot să candideze și să ocupe funcții de ales local, perioada de interdicție fiind „ștearsă”. Este știut că interdicția de 3 ani începe să curgă numai după rămânerea definitivă a raportului ANI, de la data eliberării, destituirii din funcția respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Camera Deputaților este for decizional și cred că trebuie analizat foarte bine pericolul din spatele acestui proiect de lege! Sper să nu treacă la vot!".
În ciuda tuturor avertismentelor, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat luni, 4 martie, un raport de admitere pentru controversata inițiativă legislativă, urmând să intre la plenul de miercuri pentru dezbatere și vot final. Deputatul USR Silviu Dehelean a subliniat că niciun pesdedist nu a mai țipat în acest caz privind modificarea legislației electorale cu un an înainte de alegeri, deși în cazul inițiativei ca votul la alegerile locale să de desfășoare în două tururi, PSD a urlat ca din gură de șarpe că se opune.
Totodată, de remarcat că deputata PNL Cristina Trăilă a votat cot la cot cu PSD pentru ca inițiativa de lege contestată de ANI să primească raport de admitere în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.
Dehelean, pe Facebook: "PSD ajutat de un parlamentar PNL a dat undă verde azi, în Comisia Juridică, candidaturilor la alegerile locale pentru politicieni care au înțeles să încalce legislația în materie de integritate, indiferent de rapoartele ANI și indiferent de deciziile instanțelor de judecată.
Era urgent pentru PSD să fie albiți, să poată candida. Aici nu mai țipă niciun pesedist despre modificarea legislației electorale cu mai puțin un an înainte de alegeri așa cum a făcut-o cu alegerea primarilor în două tururi. ANI a făcut ai un apel să nu fie votată această lege, dar nu a fost auzită. Pentru adoptarea ridicării interdicției au votat 12 deputați PSD și un deputat PNL, iar UDMR s-a abținut".