PSD, prin senatorii Niculae Bădălău, respectiv Paul Stănescu și prin deputații Florin Iordache, respectiv Alfred Simonis, a introdus în procedură de urgență, la Senat, pe 28 aprilie, un proiect de lege prin care se vrea eliminarea probelor video din probatoriul care ar demonstra pe cale judiciară un abuz comis de forțele de ordine asupra unui cetățean. Astfel, contestarea acțiunilor forțelor de ordine ar urma să fie realizată "doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri". (citiți mai multe detalii AICI)
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura vineri cu deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, pentru a reflecta cât de grave sunt repercusiunile implementării unei astfel de legi. Liberalul a atras atenția că nu putem să construim probatoriul precum în anii 1930, cetățenii trebuind să dispună de dreptul de a se apăra cu ce au la îndemână în raport cu eventualele abuzuri ale forțelor de ordine și anume un telefon cu care să poată filma.
Raețchi: "E nedrept. Trăim intr-o epocă a imaginii, nu putem să construim probatoriul ca în anii 1930. Mai ales în această perioadă, când trebuie să avem garanția că forțele de ordine îi tratează corect pe cetățeni și nu fac abuzuri. Trebuie să avem un echilibru între puterea acordată oamenilor legii și protecția garantată cetățenilor. Iar în aceste zile, când traversăm o perioadă cu autoritate uriașă pentru polițiști, nu putem limita dreptul cetățenilor de a se apăra cu ceea ce au mai la îndemână: un telefon cu care pot să filmeze un eventual abuz. E un lucru care ajută enorm într-o societate liberală, în care drepturile și libertățile sunt centrale".
Totodată, cei 4 parlamentari PSD au precizat în cadrul expunerii de motive că au depus respectiva inițiativă legislativă pentru a crește încrederea cetățenilor în autorități. Privitor la acest aspect, Raețchi a declarat că este de fapt invers față de ceea ce pretind Iordache, Stănescu, Simonis și Bădălău, întrucât "nu poti sa crești încrederea în autorități decât prin transparență și competență, nu prin cenzură".