Marea relaxare


Marea relaxare

De când s-a anunțat ridicarea restricțiilor și posibilitatea de a părăsi domiciliul fără declarație pe propria răspundere, românii par a fi tot mai entuziaști. Iar entuziasmul crește pe măsură ce data de 15 mai se apropie. Poate că e important de precizat, încă de la început, că relaxarea nu este specifică doar României, ci majorității țărilor europene, ale căror lideri au înțeles că și izolarea la domiciliu poate face bine, dar lipsa activității economice poate ucide. Și atunci, pentru că încă nu putem vorbi despre perspectiva serioasă a vaccinării, s-a luat decizia că e preferabilă relaxarea restricțiilor sistării totale a activităților economice, care fac, până la urmă, ca viața să meargă mai departe. Și, totuși, în toată ecuația aceasta a apărut un risc și el începe deja să se manifeste, deși ne despart vreo două săptămâni de relaxarea oficială a restricțiilor în România.

Este vorba despre faptul că un număr mare de români simt încă de pe acum că pericolul începe să se diminueze, că virusul pierde teren și că autoritățile au câștigat. Dovadă în acest sens stau străzile pline de oameni, magazinele deschise și foarte circulate, dar și numărul mare de oameni care ies în public să-și satisfacă nevoia de socializare, atât de greu pusă la încercare în ultima lună și ceva.

În realitate, numărul de îmbolnăviri din România se află pe un trend crescător și, potrivit specialiștilor, acum noi doar experimentăm efectele relaxării minore pe care populația și-a permis-o cu prilejul sărbători pascale. Până pe 15 mai nu există șanse reale ca pericolul de contaminare din țara noastră să scadă îndeajuns de mult, încât relaxarea măsurilor să se poată face fără riscuri majore. Iar ideea purtării unei măști de dimineață până seara, la locul de muncă pentru unii și în mediul școlar pentru alții este, pur și simplu, înfiorătoare și nefezabilă. Adulții nu pot respira toată ziua constant printr-o mască, iar copiii nu vor reuși să poarte corect acest accesoriu fără să-și crească riscul personal de contaminare.

Din tot discursul lui Klaus Iohannis referitor la relaxarea restricțiilor după data de 15 mai, un singur element nu pare a fi fost reținut de nimeni, deși era cel mai important: eliminarea parțială a statului din procesul de protecție colectivă trebuie să determine, de fapt, o creștere pe măsură a gradului de responsabilitate individuală. Cu alte cuvinte, diminuarea protecției statale trebuie să fie compensată de grija fiecăruia pentru el însuși. Astfel, marea relaxare de după 15 mai, începută practic de pe acum, trebuie tratată, fără nicio îndoială, cu toată responsabilitatea de care oamenii pot da dovadă. Grija pentru igiena personală, distanțarea de ceilalți, evitarea aglomerațiilor sau a persoanelor care prezintă simptome de boală trebuie să intre cumva în rutina zilnică a fiecăruia dintre noi, mai proeminent după marea relaxare decât înainte de ea. Pentru că vorbim, de fapt, despre o încercare a statelor de a nu da faliment într-o lume tot mai apăsată de vulnerabilități care abia acum se văd cu ochiul liber, încercare ce ne pune fiecare dintre noi în situația de a ne activa din nou pe deplin instinctele de supraviețuire. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci există șanse depline ca marea relaxare de după 15 mai să devină pentru mulți o relaxare totală, care să-i ducă într-un loc cu verdeață, unde nu e întristare și suspin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.