Abuz ceaușist: un primar penal a amendat o tânără care a îndrăznit să-i reproșeze că și-a abandonat cetățenii în plină criză COVID-19


Abuz ceaușist: un primar penal a amendat o tânără care a îndrăznit să-i reproșeze că și-a abandonat cetățenii în plină criză COVID-19

O femeie îi reproșa în data de 25 martie edilului din Florești, Horia Șulea, printr-o postare pe Facebook, că dă dovadă de nepăsare, egoism și lipsă de profesionalism, în condițiile în care deși intraseră în vigoare până în acel moment două Ordonanțe Militare, nu a fost lansată o campanie de informare pe site-ul primăriei și nici nu s-au oferit indicații privind felul în care pot fi sprijinite persoanele în vârstă de peste 65 de ani în plină epidemie COVID-19. 

Postarea din 25 martie: 

"Comandantul paraseste ultimul nava, domnule primar. Dvoastra ati parasit-o primul!

In vremuri de criza si urgente se vede si mai bine caracterul omului si capacitatea liderului de organizare si de decizie si viteza de reactie.

Ultima informare a Primariei Floresti este din data de 18 martie 2020. Intre timp avem emise si in vigoare 2 ordonante militare, care presupun restrictii si interdictii drastice, presupun obligatii pentru noi si pentru primarie. Intre timp ati emis o hotarare a comitetului pentru situatii de urgenta floresti, una dintre restrictii era interzicerea accesului in parcurile de joaca.

Cand ai aproape 70.000 suflete de protejat, asta mi se pare dovada crasa de nepasare si lipsa de profesionalism si egoism. In situatii de urgenta sa lasi omul neinformat. Mai importante au fost pozele de campanie cu carpeala asfaltare a unui drum... Un mare esec.

Domnule primar, ati facut evidenta cu persoanele peste 65 ani? Si daca nu sunt inregistrati la primarie, cum sa se descurce?! Daca avem persoane venite de o saptamana si ceva in localitate?! Daca avem alte persoane care au probleme medicale si nu se pot deplasa?! De ce nu avem un anunt si un numar de telefon de contact?!

Pun poze cu ss de la primaria Apahida... Poate invatati cate ceva.... Sau de la Cluj Napoca. Dar acum nici nu mai conteaza".

Ca răspuns, edilul Horia Șulea a ordonat poliției locale să o amendeze pe femeie cu suma de 1.000 de lei pentru că și-a permis să îl critice. Starea de urgență declanșată din cauza COVID-19 le-a oferit șansa unor indivizi precum edilul menționat anterior să își dea arama pe față și să demonstreze că metehnele ceaușiste au rămas chiar și la 30 de ani de la Revoluție. 

Femeia a primit maximul amenzii prevăzute la articolul de lege invocat în procesul verbal și a anunțat că se va consulta cu un avocat pentru a stabili primii pași, dorind să conteste procesul verbal în primă fază. 

Mesajul Iuliei Ungureanu:

"‼️‼️‼️ INCREDIBIL ‼️‼️‼️

🆘 Cand ai curajul sa contesti actiunile sau lipsa actiunii Primarului, primesti AMENDA ➡️ 1.000 lei

🆘Cand ai curajul sa arati disfuncționalități din administratia publica, esti sanctionat...Astfel de practici trebuie sa inceteze!!!

✔️ Participarea, criticile, contestarea, dezbaterile sunt caracteristici ale democratiei.

✔️ Sa NU lasam DEMOCRATIA sa MOARA!!!

⁉️ Pentru ce am primit amenda?! Pentru ca am postat in 25 martie 2020 pe profilul personal, criticand modul in care cetatenii din comuna Floresti judet Cluj sunt informati pe site Primarie in timpul STARII DE URGENTA.

⁉️ Pentru ca pe site-ul primariei nu au fost postate anunturi despre obligatiile din ordonanta, intre 18 si 25 martie 2020.

⁉️ Pentru ca nu a fost postata Hotararea CLSU prin care locurile de joaca erau inchise publicului.

⁉️ Pentru ca pana in data de 25 martie 2020 pe site-ul primariei nu era postat un anunt cu un numar de telefon alocat, la care sa putem anunta cazuri de vecini peste 65 ani care au nevoie de ajutor.

🙄 Ma intreb, oare faptul ca am postat modele de comunicare si bune practici in administratie, print screen cu anunturile primariilor din Cluj Napoca sau Apahida, lezeaza demnitatea cuiva?!

🙄 Ma intreb cu ce am indus in eroare publicul prin acea postare?! Ca pe site-ul primariei nu au fost postate informatii la timp sau deloc?! Adevarul induce in eroare?!

🙄 Care anume cetateni au fost indignati si cum definiti indignarea?!

⚠️ Oare a lezat pe cineva postarea mea prin care aratam achizitiile publice pentru campanii de publicitate in timpul starii de urgenta?!

⚠️ Oare sa imi fie frica sa postez despre achizitii publice sau informatii ce ar trebui sa fie publice din oficiu?! Sa imi fie frica sa critic institutiile?! Oare la ce sa ma astept?!

⚠️ Vreau sa mai intreb, retoric fireste, de ce mi s-a lasat procesul verbal in cutia postala?! Stau in casa de aproape 4 saptamani, verific cutia postala la o saptamana. De ce se recurge la astfel de practici?!

➡️ Postarea pentru care am primit amenda este publica si voi posta link la comentarii. La poze am postat PV si ss cu postarea pentru care am fost amendata.

P.S. Initial nu am dorit sa fac publica aceasta sanctiune. Dar ieri am aflat ca un alt cetatean Edmond K. a fost amendat cu aceeasi suma pentru comentariul facut la postarea pentru care eu am fost amendata".

Vedeți foto cu amenda: 

Pe lângă comportamentul dictatorial, edilul are și probleme cu legea. Șulea a fost condamnat în decembrie 2019 la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu, dar sentința nu este definitivă. Șulea a fost trimis în judecată în 2018 pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu. El a fost acuzat că în perioada decembrie 2012 - martie 2013, în calitatea sa de primar și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu referitoare la atribuirea și plata serviciilor de deszăpezire a localității Florești, prin efectuarea unor plăți nelegale în cuantum total de 123.516,4 de lei. El a mai fost acuzat că în perioada iulie 2012 - noiembrie 2012 ar mai fi efectuat plăți nelegale și pentru serviciile de curățenie stradală a localității, în cuantum de 54.126 de lei și că în perioada februarie 2013 - decembrie 2013, în calitatea sa de primar, Șulea și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu referitoare la atribuirea și plata serviciilor de curățenie stradală a localității Florești, prin efectuarea unor plăți nelegale, în cuantum total de 98.883,7 de lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.