Fostul pușcăriaș de drept comun și ex-premier PSD – l-am numit pe Adrian Năstase – ridică noi osanale grețoase Chinei comuniste, pe blog, prezentând-o drept un ”exemplu de eficiență” în criza Covid-19, în comparație cu Italia și Spania, democrații care s-ar lăsa înghițite de pandemie.
Infractorul condamnat Năstase (aka ”Bombonel”) trece sub tăcere atât originea eminamente chinezească a virusului (Wuhan), cât și faptul că, tocmai datorită iresponsabilității și minciunilor regimului dictatorial de la Beijing, întreaga planetă a fost băgată în carantină și adusă în pragul unei ample crize economice. De asemenea, Năstase găsește de cuviință să laude sabros comuniștii din China pentru… eficiență, prezentând balivernele și nesimțirile propagandei de la Beijing drept adevăr bătut în cuie, ceea ce este inacceptabil. În realitate, Năstase (mare iubitor de Rusia și China) rostogolește cea mai toxică propagandă, într-un moment în care Beijingul se cațără pe cadavre crezând, în veche tradiție comunistă, că poate să mintă întreaga planetă.
”Sunt mai eficiente regimurile democratice sau cele autoritare? China, cu un regim considerat autocratic, este data ca exemplu de eficienta, spre deosebire de Italia sau Spania care au luat decizii (nepopulare) cu intarziere”, scrie Năstase.
Nu în ultimul rând, fostul premier PSD nu uită să administreze o copită și ”rețelelor sociale”, pe care le acuză că au depus presiune pe președintele Klaus Iohannis până ce acesta i-a retras Ordinul Steaua României, de același tratament având parte toți condamnații penal.
”Un prim domeniu pe care il propun este reprezentat de cel al democratiei reprezentative – model aparut dupa revolutia industriala. El se bazeaza pe delegarea, prin vot, de catre cetateni, a dreptului ca un numar de reprezentanti sa decida masurile potrivite pentru intraga societate. In ultima vreme, in mod evident, increderea in alesi si in deciziile lor a scazut foarte mult. Acest lucru se bazeaza si pe multiplicarea retelelor sociale care creeaza iluzia pentru multi ca ei stiu cel mai bine. In anumite cazuri se genereaza in acest fel si un anumit tip de „mandat imperativ” asupra reprezentantilor. (Un exemplu recent l-au constituit presiunile asupra lui Iohannis ale unui dentist din Marea Britanie si ale unui grup de #rezist pentru retragerea decoratiei mele. Decizia luata a avut o clara conotatie electoral-politica)”, scrie Adrian Năstase.