Fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali, a analizat într-un text pe Facebook întoarcerea Sorinei Pintea în funcția de manager al Spitalului Județean din Baia Mare, în condițiile în care este pusă sub acuzare de către procurorii DNA pentru luare de mită.
Mihali a precizat că întoarcerea lui Pintea în funcție e ilegală din 2 motive: "demisia este act unilateral; iar întoarcerea nu se poate face pe postul din care e suspectată de luare de mită".
Mai mult, fostul ambasador a atras atenția privitor la oamenii care vor suferi din cauza grupului infracțional pe care Pintea îl va deservi, din nou, din postura de manager al respectivului spital: "cei care au făcut imprudența să vorbească, sperând și crezând că există dreptate, pe care nu are practic cine să îi ajute si care riscă acum sa fie efectiv zdrobiți. Și cei care, îmbolnăvindu-se, devin carne de tun și victime ale afacerii cu iz mafiot de la Baia Mare".
Ciprian Mihali: "Întoarcerea Sorinei Pintea
Am fost (cu mine în frunte) suficient de naivi să credem că un spectacol mediatic prost regizat de luare de mită a scos-o pe Sorina Pintea din circuitele financiare. Juriștii pricepuți spun că dosarul ei este foarte slab. Aș adăuga: mult mai slab decât dosarul mediatic de salvare a ei, decât dosarul politic al aranjării întoarcerii ei la sursele de bani.
Pentru o persoană politică atât de influentă în partid și la nivel local, nu poate să existe plecare bruscă fără acordul mult mai multor oameni puternici și fără a risca să provoace căderi în lanț. La fel cum întoarcerea ei, de două ori ilegală (demisia este act unilateral; iar întoarcerea nu se poate face pe postul din care e suspectată de luare de mită) la locul de unde nu a plecat niciodată nici măcar nu e decizia ei. Este decizia tuturor celor care – politicieni, oameni de afaceri, „oameni de bine” – văd în criza actuală o uriașă oportunitate care nu trebuie ratată cu niciun preț. Și mai ales nu trebuie ratată tulburând rețelele financiare atât de bine rodate. Revenirea în funcția de manager la Baia Mare îi redă deplina putere asupra unui imperiu. Ei și tuturor celor care s-au temut o clipă că ar putea pleca de la butoane.
În tot acest joc care se joacă mult peste și mult dincolo de ceea ce putem noi vedea, există două tipuri de victime colaterale: cei care au făcut imprudența să vorbească, sperând și crezând că există dreptate, pe care nu are practic cine să îi ajute si care riscă acum sa fie efectiv zdrobiți. Și cei care, îmbolnăvindu-se, devin carne de tun și victime ale afacerii cu iz mafiot de la Baia Mare.
Probabil că nu va rezista mult în această nouă veche funcție. Dar la fel de probabil este că trebuia să revină acum, urgent, chiar și numai pentru o zi. Nu din orgoliu, nu din rațiuni personale, nu există asa ceva la nivelul acesta, ci din motive mult mai pragmatice: sunt decizii de luat și semnături de dat".