Ziua în care România ar putea deraia grav de pe șinele istoriei. Îl vor salva politrucii de la CCR pe Liviu Dragnea de închisoare?


Ziua în care România ar putea deraia grav de pe șinele istoriei. Îl vor salva politrucii de la CCR pe Liviu Dragnea de închisoare?

Astăzi ar putea fi ziua în care justiția, și așa destul de vulnerabilizată prin legile teribilei comisii Iordache, prin ordonanțe aberante, ievalăuri meschine, prin alungarea abuzivă a Laurei Codruța Kovesi și prin tot felul de alte tertipuri ale atât de contestatului ministru Tudorel Toader, ar putea primi o lovitură fatală dacă Curtea Constituțională va admite sesizarea aceluiași Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la ÎCCJ.

Așadar, cu doar cinci zile de ultimul termen în dosarul angajărilor fictive din Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, CCR discuta sesizarea privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între ICCJ și Parlament, deoarece ICCJ nu ar fi constituit completurile specializate pentru cazurile de corupție.

Dacă sesizarea formulată de Florin Iordache va fi admisă, procesul lui Dragnea se va relua de la zero, iar la terminarea lui intervine prescripția, șeful PSD fiind practic exonerat de orice culpă.

De același lucru ar beneficia însă toți cei judecați de asemenea completuri nespecializate ale ÎCCJ, dacă fie nu sunt condamnați definitiv încă, fie au fost condamnați definitiv, dar mai sunt în termenul pentru contestația în anulare, adică o reeditare a situației completurilor de 5 judecători.

Potrivit unor surse din cadrul Curții, judecător-raportor pe această speță este Petre Lăzăroiu, un judecător căruia urmează să îi expire mandatul în luna iulie, scrie g4media.ro

La sfârșitul lunii trecute, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ICCJ.

Iordache a preluat strategia apărării în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare. El a făcut sesizarea la CCR pe când era delegat președinte al Camerei Deputaților, chiar în săptămâna în care Liviu Dragnea a fost internat în spital, acuzând dureri de spate.

Potrivit strategiei avocaților lui Dragnea, preluată de Iordache în sesizarea către CCR, verdictul de condamnare dat în iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat aşa cum cer legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciară la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ. Ultimele două articole de mai sus din legea 304/2004 au fost modificate anul trecut de PSD-ALDE. Mai multe amănunte pe g4media.ro.

Pe 25 martie, preşedinta Curţii supreme, Cristina Tarcea, a catalogat sesizarea transmisă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, Curţii Constituţionale a României privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie drept „o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie”.

”În condiţiile în care nu laşi o instanţă legal învestită să se pronunţe cu privire la problema de drept şi te duci la un alt organ al statului, la o altă instituţie a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Deci, nu mi se pare normal să nu laşi judecătorul în faţa căruia s-a invocat o excepţie să se pronunţe şi să-i forţezi mâna ducându-te cu exact aceeaşi problemă la o altă instituţie, la Curtea Constituţională”, preciza Cristina Tarcea.

 Avocata Elenina Nicuț: CCR nu poate să admită sesizarea lui Iordache 

”Beneficiarii cerți ai unei decizii CCR de admitere a sesizării lui Iordache ar fi cei care sunt în curs de judecată acum, ce să vezi, printre ei și Liviu Dragnea.

În cazul lui va fi o nulitate absolută și consecința ar fi că instanța de apel va trebui să dispună casarea sentinței de condamnare și trimiterea spre rejudecare.

Cred însă că CCR nu poate să admită sesizarea lui Iordache din mai multe motive. În primul rând, nu este o sesizare pe neconstituționalitate, ci pe interpretarea legii. Întrucât ai două legi, pe de-o parte, legea 78/2000 care spune că procesele de corupție se judecă la fond de către completuri specializate și, pe de altă parte, legea 304/2004 care spune că ICCJ poate înființa completuri specializate, deci nu e este imperativă, nu e obligatoriu, în cazul Înaltei Curți.

Apoi, judecătorii de la ICCJ, fiind magistrați de top, ei sunt specializați de jure și de facto pe corupție și toate tipurile de infracțiuni. În cazul lor există o prezumție legală foarte puternică de specializare.

În plus, la ICCJ, care judecă demnitari, unde un ministru, de exemplu, este judecat și la fond, și la apel, de magistrați ai Instanței supreme trași la sorți, nu există instanță de fond inferioară și instanță de apel superioară compuse din magistrați mai pregătiți și mai puțin pregătiți. Toți magistrații sunt la fel de bine pregătiți. Nu e ca și cum un proces de corupție este judecat la fond de un complet specializat la Curtea de Apel și apoi ajunge în apel la Înalta Curte”, a explicat avocata Elenina Nicuț pentru G4Media.ro.

În iunie 2018, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării.

Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman.

Ioana Ene Dogioiu pentru ziare.com: Liviu Dragnea are nevoie că de aer că CCR să arunce în aer procesul sau cu ultimul argument rămas - nespecializarea completurilor de 3 judecători. Este o aberație la care nu s-a gândit până acum niciunul dintre avocații care au pledat în procese de corupție la ICCJ, pentru că nici legea nu obligă ICCJ la așa ceva, spre deosebire de celelalte instanțe (art 19, 35 și 36 din Legea 304/2004), iar la nivelul ICCJ nu se mai pune problema unei specializări, fiind vorba despre judecători ajunși la cel mai înalt nivel profesional.

Am auzit spunând aceste lucruri două avocate care ar avea tot interesul că sesizarea la CCR să reușească, dar care nu și-au asumat o asemenea nemernicie, mă refer la doamnele Alice Drăghici și Eliza Ene Corbeanu.

Gândiți-va totuși că aceleași completuri de 3 care nu ar fi specializate să judece pe fond procese de corupție dau decizii definitive în procese de corupție care au avut fondul la Curtea de Apel. Aceiași judecători care nu ar fi specializați să judece pe fond corupție în completuri de 3 pronunță decizii definitive în procese de corupție în cadrul completurilor de 5. E noaptea minții!

VedemJust a intervenit amicus curiae în procesul de la CCR cu argumente juridice și istorice care demonstrează că nu a existat niciun conflict și nicio încălcare a legii.

Deci pentru a-l salva pe Liviu Dragnea CCR ar trebui să calce în picioare două hotărâri definitive ale ICCJ, ar trebui să ignore Legea 304 și, după cum arată și Vedem Just, inclusiv hotărâri CEDO.

Ceea ce mă îndoiesc că reprezintă cu adevărat impedimente pentru majoritatea politruca din CCR. Și în cazul completurilor de 5 judecători, decizia a fost luată, după cum însuși Valer Dorneanu a recunoscut, cu crasă ignorare a legii

Cele cinci argumente ale Asociației Vedem Just pot fi citite AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.