Trupeții lui Liviu Dragnea din perioadă în care infractorul se căznea să-și subordoneze toate instituțiile statului - Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Șerban Nicolae, Carmen Dan, dar și Liviu Pleșoianu, „Mitralieră”, Dănuț Andrușcă - nu vor fi pe listele PSD pentru viitorul Parlament, spun surse din interiorul partidului. Actuala conducere are fidelii săi al căror atașament de „valorile” și „idealurile” social-democrate trebuie, evident, răsplătit și mai ales stimulat.
Combinatorul din Caracal, Florin Iordache, 59 de ani, fostul șef al infamei comisii parlamentare pentru legile justiției și unul dintre politicienii care a sofisticat atât de mult pupincurismul încât performanțele sale sunt foarte greu de egalat chiar și de cei mai slugarnici țuțări de partid, pare că nu rămâne fără slujbă la stat.
Surse din PSD spun că ar urma să fie consolat cu o funcție de conducere în Consiliul Legislativ, cel care avizează toate legile dezbătute în Parlament, instituție publică unde şefii, în lipsa unor reglementări legislative, sunt practic numiți pe viaţă.
Conducerea CL este numită prin votul senatorilor şi deputaţilor, dar nu are o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care „președinții” de secții din cadrul CL să poată fi revocaţi. Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii. Actualul preşedinte al CL, Dragoş Iliescu, are 77 de ani, este pensionar şi se află în conducerea Consiliului de un sfert de secol. Mai întâi a fost şeful unei secţii iar apoi, în 2001, a devenit preşedintele instituţiei, fiind votat de Parlamentul dominat de PSD-ul lui Adrian Năstase. Potrivit unor informații vagi de pe situl CL, pensionarul Iliescu pare să fi părăsit funcția la scurt timp după o serie de relatări de presă privind situația instituției.
Salariul anual al președintelui CL este de aproximativ 140.000 de lei (aproape 12.000 lei/lună).
„Cred că domnul Dragoş Iliescu a fost un preşedinte corect, onest, şi-a făcut bine datoria, în acelaşi timp, legea care reglementează poate fi discutată şi modificată”, spunea recent Florin Iordache pentru Digi24.
Dacă va primi sinecura de la Consiliul Legislativ, Iordache, în prezent deputat de Olt, va fi într-o companie selectă, formată din oameni cu apucături și trasee oarecum similare.
La Consiliul Legislativ „trudește” și celebrul Toni Greblă, fost secretar general al guvernului Dăncilă și fost judecător CCR, acuzat, judecat, condamnat și apoi achitat pentru fapte de corupție. E președintele Secției de Drept Privat din cadrul CL.
Greblă a fost mulţi ani membru PSD şi a ocupat ani de zile numeroase funcţii la stat (a fost prefect de două ori, consilier al ministrului de interne, senator din partea PSD, judecător al Curţii Constituţionale şi secretar general al Guvernului). Anul trecut, când liberalii au venit la putere, Greblă a fost dat afară de la Guvern şi a rămas fără slujbă. Social democraţii nu l-au lăsat în șomaj şi i-au oferit un post pe viaţă: preşedinte al Secţiei de Drept Privat la Consiliul Legislativ, funcţie asimilată secretarilor de stat.
Greblă spune însă că nu îl încântă prea tare faptul că nimeni nu îl va mai putea schimba: „Şi eu simt nevoia ca în lege să existe un mandat cu o întindere limitată, patru, cinci ani, eventual un al doilea mandat, dar aceasta depinde de legiuitor şi probabil, nu cred că este momentul acum, dar la începutul anului viitor, după ce se vor fi desfăşurat şi alegerile parlamentare cred că ar fi timpul să ne aplecăm şi să modificăm legea” (digi24.ro).
O altă președintă din cadrul Consiliului Legislativ este fosta judecătoare de la Curtea de Apel Craiova Mariana Moţ, colaboratoare apropiată a lui Florin Iordache (căruia îi șoptea prin 2018 ce să zică în Comisia Juridică - situație surprinsă de jurnaliștii aflați la Parlament). Ea este șefa Secţiei de Drept Public a CL.
Mariana Moț a fost adusă în ministerul Justiției în ianuarie 2017, cu puțin înainte de adoptarea OUG 13/2017, de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache. Judecătorea a rămas în funcție pe tot mandatul ministerial al lui Tudorel Toader.
Mariana Moț este mama fostului deputat PSD Emil Moț, primarul orașului Slatina. Emil Moț a ajuns deputat PSD în 2012, grație baronului PSD de Olt, Paul Stănescu, secretarul general al partidului. La alegerile locale din 27 septembrie, Moț a oținut un nou mandat de primar al Slatinei, câștigând detașat în toate cele 48 de secții ale orașului.
Pe de altă parte, mass-media a dezvăluit că Mariana Moț ar fi nașa lui Judecător, unul dintre băieții interlopului Bercea Mondialu.
Întrebată dacă este o recompensă din partea partidului, Moț a răspuns. „Nu, eu nu o văd ca o recompensă, o văd ca o continuare a activităţii mele profesionale cu atât mai mult cu cât am şi experienţa celor 3 ani ca secretar de stat la ministerul justiţiei, timp în care am asigurat relaţia cu parlamentul”.
Cât de important este Consiliul Legislativ a descoperit recent și guvernul Orban care s-a trezit cu mai multe ordonanțe de urgență blocate deoarece Consiliul Legislativ nu emisese avizele obligatorii.