BUGET 2019. E ireal ce se întâmplă la Parlament! PSD votează împotriva propriului program de guvernare


  • Podul
  • Feb 12, 2019 07:37
  • 2264
BUGET 2019. E ireal ce se întâmplă la Parlament! PSD votează împotriva propriului program de guvernare

Aprobat de guvern la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul de buget pe 2019 a ajuns la Parlament, unde amendamentele opoziției au picat pe bandă rulantă, chiar dacă ele conțineau elemente esențiale din celebrul program de guvernare al PSD, pe care formațiunea lui Dragnea susține că-l aplică la virgulă. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, lipsește de la dezbateri, fiind plecat cu treabă la Bruxelles.

 Ramona Strugariu, candidată PLUS la europarlamentare, în prezent asistent la cabinetul europarlamentarei Monica Macovei: „E ireal ce se întampla în Comisia pentru buget, finanțe și banci din Camera Deputaților, acum. Ireal. Practic, opozitia citește amendamente din programul de guvernare, iar PSD le respinge pe banda rulantă. Tocmai a fost citit un amendament privind introducerea alimentației diversificate a copiilor în școli, pilotat cu succes, proiect pe care Dragnea &co l-au susținut cu mare emfază la vremea respectivă. Opoziția a propus implementarea acestui proiect. Amendamentul a picat. Câtă rușine, cât de cutremurător de rușine ar trebui să vă fie! Câtă minciună! "Indrăznește sa crezi!"

 Deputatul USR Iulian Bulai: „Ce înseamnă nesimțire maximă?

Să dai mai mulți bani pentru mocheta de la PSD decât pentru un studiu de fezabilitate pentru A8 (autostrada Iași-Târgu Mureș).

Am vești proaste pentru Autostrada A8.

După ce au dat doar niște firimituri pentru A8 în actualul buget, PSD-ALDE a respins amendamentele USR și ale opoziției de a suplimenta fondurile necesare completării studiului de fezabilitate pentru acestă autostradă.

Nu ceream foarte mult: doar 15 milioane de lei. Un mizilic din costul total al autostrăzii: 4 miliarde de euro.

Nu au vrut.

Premierul României promitea vineri că în 2026 vom merge pe autostrada Iași-Tg. Mureș.

Abia aștept să văd cum se va întâmpla asta dacă ne mișcăm în acest ritm”

 Iulian Bulai: „PSD ia bani de la DNA și dă la PSD.

În loc să dam bani justiției dăm bani hoților. 
De fapt ei își dau bani între ei.

Când vom ajunge la guvernare vom repara aceste greșeli.

Știam deja că prioritatea PSD este sabotarea luptei anti-corupție, iar bugetul pentru 2019 demonstrează asta din nou. Este inadmisibil ca PSD, partidul penalilor, să își aloce mai mulți bani în buget decât pentru DNA”.

Deputatul USR Claudiu Năsui, într-un live realizat într-o pauză de ședință: „Este o dezbatere ridicolă, în sensul că nu e nicio dezbatere. Se simulează foarte mult. Atunci când suntem lăsați să punem întrebări, nu ni se prea răspunde la ele sau ni se răspunde în bătaie de joc. De exemplu, am întrebat-o pe doamna Carmen Dan cu cât crește numărul de jandarmi pentru că bugetul Jandarmeriei crește foarte mult, bugetul MAI crește foarte mult, ea a refuzat însă să răspundă, dar apoi s-a implicat însuși președintele de comisie care a spus că va crește atât cât le va permite bugetul. Foarte inteligent răspunsul, le mulțumim. Asta e dezbaterea care are loc (...) Am început inițial cu Comisia Națională de prognoză și cu prognozele acestea foarte generoase pentru noul buget, cu veniturile acelea exagerat de mari.

L-am întrebat pe domnul Ghizdeanu (Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Progonoză) cum se face că avem 5,5% creștere economică pentru anul viitor când pentru anul acesta am ratat total estimările, dar totuși ne promite că pentru anul viitor vom avea 5,5%, adică cât să le ajungă acum să poată integra toate cheluielile în buget. Este evident ce-o să se întâmple când n-o să mai fie bani și veniturile acelea n-o să se realizeze: o să taie de la investiții, o să crească taxele și impozitele și o să vină în fața noastră să ne spună că trebuie s-o facă, trebuie să plătim pensiile și salariile pe care tot noi le-am crescut, avem nevoie de bani. Deci vorbim despre o dezbatere mai mult simulată. Suntem certați când punem întrebări și să nu vă imaginați că punem întrebări nelegitime: îi întrebăm unde se duc banii, ce investiții se fac pentru că vorbim de banii noștri, bani care ne sunt luați prin taxe și impozite foarte mari. Românii plătesc cele mai mari taxe pe muncă din Europa de Est, vorbim de CAS, CASS și impozit pe venit...”

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.