Eroinele s-au unit pentru a face ce nu vor politicienii: strângere de fonduri pentru 10 roboți MUV care sterilizează spitalele, lansată de Elena Calistru, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu


Eroinele s-au unit pentru a face ce nu vor politicienii: strângere de fonduri pentru 10 roboți MUV care sterilizează spitalele, lansată de Elena Calistru, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

Lidera unuia dintre cele mai active ONG-uri (Funky Citizens) din România privind apărarea democrației, Elena Calistru, a lansat împreună cu fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, și cu Romanian United Fund, o campanie de strângere de fonduri pentru a se dona spitalelor 10 roboți autonomi de sterilizare fără contact și 50 de dispozitive non-autonome de sterilizare fără contact pentru a le ajuta să facă față noului Coronavirus și mai ales bacteriilor multi-rezistente și fungilor, care riscă să suprainfecteze pacienții care dezvoltă complicații. (puteți dona AICI

"Dacă strângem 1.000.000 lei, putem produce 10 roboți autonomi (MUV Smart) și 50 bucăți din varianta Lite, mai low-tech", a subliniat Elena Calistru. 

Totodată, lidera Funky Citizens a atras atenția că deși clasa politică nu face aproape nimic pentru spitale, românii trebuie să nu cedeze în fața piedicilor puse de statul român și să se implice pentru a aduce plusvaloare societății: "Știu, într-un fel hrănim un cerc vicios în care decidenții nu fac mare brânză pentru spitale, iar societatea civilă și donatorii se pun pe compensat ce nu au făcut ei, deci le vine să zică „las' că merge și-așa!. Am învățat în anii ce au trecut însă că trebuie să facem bine în ciuda piedicilor pe care uneori ni le pun instituțiile. Și am învățat că nu trebuie vreodată să cred în „avem de toate”. Dar cred în faptul că ne putem face (aproape) de toate".

Redăm apelul integral lansat de Calistru pe Facebook

Elena Calistru: "Vrem să donăm spitalelor 10 roboți autonomi de sterilizare fără contact și 50 de dispozitive non-autonome de sterilizare fără contact pentru a le ajuta să facă față noului Coronavirus și mai ales bacteriilor multi-rezistente și fungilor, care riscă să suprainfecteze pacienții care dezvoltă complicații.

Când autoritățile ne spuneau că „avem de toate”, victimele de la Colectiv mureau de infecții nosocomiale. Autoritățile nu sunt prietene cu transparența, noroc c-avem presă, care a mers pe firul infecțiilor până a dat de ditamai Hexipharma. Au trecut ani de-atunci și parcă prea puține s-au schimbat. Spitalele din România încă se luptă cu infecțiile nosocomiale. Medicii, care luptă cu Covid-19 fără echipamente elementare, se tem de supra-infectarea pacienților cu aceleași super-bacterii. Autoritățile sunt în continuare opace. Societatea civilă strânge rândurile.

Vă propunem să-i ajutăm pe prietenii de la Modulab, un laborator de cercetare din București, să realizeze cât mai rapid soluția lor de sterilizare și dezinfectare prin UV-C, care distruge atât bacteriile, cât și virusurile precum noul coronavirus. Dacă strângem 1.000.000 lei, putem produce 10 roboți autonomi (MUV Smart) și 50 bucăți din varianta Lite, mai low-tech. Aceștia au deja cereri din partea spitalelor, însă necesarul e mare, deci și nevoia de bani e stringentă. România are unul dintre cele mai mari numere de cadre medicale infectate cu noul coronavirus din toate statele - aproape 15% din cazurile confirmate. Pentru a nu deveni focare de infecție, spitalele trebuie să poată fi dezinfectate eficient, rapid și accesibil.

Soluția se numește MUV și e primul robot de dezinfecție și sterilizare produs în România. Dotat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat, robotul autonom poate distruge orice bacterie, virus sau agent patogen prin acțiunea radiațiilor ultraviolet asupra ADN-ului și ARN-ului. Robotul poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță, printr-o aplicație. Poate acoperi 20m² în mai puțin de 15 minute, cu o autonomie a bateriei de până la 6 ore.

Pentru a veni în sprijinul spitalelor care nu pot folosi robotul din motive logistice (de exemplu lipsa spațiului), Modulab a creat și MUV Lite, o variantă simplificată, care nu e autonomă. Poate fi lăsată nesupravegheată într-o cameră alături de echipamente care au nevoie de sterilizare, sau poate fi manevrată și de un operator uman pe coridoare, cu luarea tuturor măsurilor de protecție adecvate. Concret, varianta Lite constă într-o platformă cu roți - pe aceasta fixându-se module de tuburi UV-C, care distrug microorganisme patogene. Modulele cu tuburi se pot personaliza și pentru a fi fixate pe dispozitive deja existente în spital care au deja roți, precum suporturile de perfuzii.

Parteneri:

Produsele vor ajunge în spitale prin intermediul asociației Daruieste Viata. Funky Citizens și Romanian United Fund - RUF ajută cu strângerea de fonduri. Almalux contribuie cu livrarea dispozitivelor non-autonome (Lite) la un preț de producție. Porter Novelli sprijină cu servicii de PR.

În parele cu acest fundraiser, lansăm și un apel către marile companii - „Adoptă un spital”. Deja două exemplare din robotul autonom MUV vor ajunge în săptămânile următoare în două spitale din țară - din care unul e cel din Suceava, grație finanțării în avans oferită de companiile Kaufland și BCR. Marile companii sunt invitate pe această cale să adopte și ele un spital din țară, pentru care să finanțeze în avans un robot MUV. Detalii pe [email protected].

Detalii, FAQ și specificații tehnice AICI".

Elena Calistru: "În perioada următoare vă voi tot stresa cu asta. Și cred că e important să știți și de ce.

Noi, la Funky Citizens, credem că în perioada asta, când vine vorba de eforturi, acestea ar trebui să meargă spre sistemul sanitar. Oamenii ăștia de la Modulab fac extrem de bine ceva extrem de necesar acum și după ce va trece criza #covid19 - găsesc soluții fantastice pentru problemele vechi ale sistemului sanitar (dacă pier și nosocomialele deodată cu covidul, tare m-aș bucura). Așa că noi cu asta putem pune umărul, să le luăm grija birocrației și a fundraisingului. Ca ei să aibă timp să facă ce fac mai bine - roboți care ne fac spitalele mai sigure.

Știu, într-un fel hrănim un cerc vicios în care decidenții nu fac mare brânză pentru spitale, iar societatea civilă și donatorii se pun pe compensat ce nu au făcut ei, deci le vine să zică „las' că merge și-așa!”.

Am învățat în anii ce au trecut însă că trebuie să facem bine în ciuda piedicilor pe care uneori ni le pun instituțiile. Și am învățat că nu trebuie vreodată să cred în „avem de toate”. Dar cred în faptul că ne putem face (aproape) de toate.

Ah, și să vă mai zic ceva. Acest fundraiser se întâmplă prin Romanian United Fund - RUF. Pentru că atunci când l-am cunoscut pe Mihai Lehene în vara trecută, fix la asta am descoperit că visăm împreună pe maluri diferite ale oceanului - un loc în care să ne punem laolaltă de pe unde om fi răsfirați de țara asta pentru a face bine tocmai țara care pe unii i-a alungat.

Deci să mă iertați dacă vă voi umple feed-ul cu asta. Și poate vă veți gândi să donați. Și oricum vă mulțumesc pentru că știu că oricum ați tot făcut asta în aceată perioadă. Hai, să ne facem bine!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.