Deputatul independent Adrian Dohotaru, fost USR, l-a întrebat pe reputatul virusolog conf. dr. Molnar Geza, președinte de onoare al Societății Române de Epidemiologie, despre eficiența măsurilor de izolare și distanțare socială, considerate la ora actuală, peste tot în lume, arme principale în stoparea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.
Dr Geza afirma recent că, în România, vor fi două vârfuri ale epidemiei, primul înainte de sărbătorile Pascale, practic în zilele următoare, altul imediat după Paști, determinat chiar de aceste sărbători și de reuniuni familiale pe care le vor determina. Totuși, specialistul este de părere că trebuie ieșit treptat din izolare și nu în viitorul foarte îndepărtat.
„Distanțarea aceasta socială încă este necesară, dar nu mult timp, treptat aș abandona distanțarea la final de aprilie, început de mai. Nu știu însă cât va mai ține starea de urgență. A doua componentă este cea educativă, trebuie să ținem cont și să respectăm ce a fost adus în favoarea noastră. Apoi e nevoie de ocrotirea serviciilor sanitare și asigurarea serviciilor sanitare în continuarea. Și al patrulea lucru este, chiar dacă aici nu mă pricep foarte tare, repunerea în funcțiune a unor sectoare economice. Și așa există previziuni în multe privințe rezervate, să nu zic sumbre, să nu accentuăm și mai mult”, este de părere Molnar Geza.
De altfel, chiar cel care îl intervievează pe Geza, deputatul Dohotaru, este de părere că „Lockdown" nu e singura cale. Coreea de Sud are succes în lupta cu coronavirusul, fără lockdown, doar prin izolarea celor cu probleme, mai ales a celor vârstnici, cei mai vulnerabili acum și pentru care îmi îndrept toată empatia. Coreea de Sud a pus accentul pe testare în masă. În Australia, unde au testat peste 200.000 sunt peste 4 mii de infectați, doar 20 au murit, sub 0.5 la sută, dar sunt persoane de peste 70-80 de ani care sufereau și de alte afecțiuni. În Suedia, nu au închis școlile și sunt multe alte exemple de măsuri juste, fără panica de la noi. Cred în proporționalitate a măsurilor, în distanțare socială, dar nu în izolare și carantină pentru toți, în blocarea pentru toată lumea a activităților sociale și economice, în limitarea drastică a drepturilor omului”.
„Distrugerea agresivă a habitatului animal de către om îl pune pe acesta din urmă în contact cu o serie de microorganisme, cu virusuri care sunt întotdeauna patogene – virusuri nepatogene pentru om nu există, ceva produce întotdeauna pentru om în organism, cu o gravitate mai mică sau mai mare. De obicei virusurile cu răspândire aerogenă provin din Asia de Est și Sud-Est. De ce? Pentru că lumea păsărilor este așa de bogată și în așa de relație cu omul. Este nevoie însă de gazde intermediare pentru ca virsul să se poata adapta la parazitarea, respectiv, infectarea omului. De ce? Pentru că virusul supraviețuiește în organismul uman în cazul în care găsește celule receptoare pentru a se fixa. Și de aceea e nevoie să găsească „suprafețele aderente” în organismul uman”, mai spune dr Geza în interviul pe care puteți să-l vizionați integral mai jos.
De asemenea, un articol foarte interesant despre originea și evoluția genetică a SARS-Cov-2 puteți citi pe siteul raportuldegarda.ro (pe care vi-l recomandăm în mod deosebit pentru articolele de sănătate și popularizare științifică pe care le conține).