Una dintre țările asiatice lovite mai ușor de pandemia actuală, ne referim la India, tocmai a anunțat că o va lua pe cu totul altă cale decât cea mai mare parte a lumii în încercarea de a evita un dezastru social și economic ce stă să se întâmple.
După ce s-au luat inițial măsuri graduale de evitare a contagiunii, în cea mai mare parte opționale pentru populatie, premierul Narendra Modi a anunțat, pe 24 martie, impunerea unor măsuri radicale, cea mai severă fiind oprirea circulației și obligarea rămânerii în case pentru populație, pentru o perioadă de 3 săptămâni, măsuri care în alte părți ale lumii au putut fi aplicate și respectate, iar pierderile economice rezultate acceptate.
Dar în țara democratică cu 1,3 miliarde de locuitori măsurile guvernului nu au putut fi respectate așa cum s-a cerut, ceea ce a dus la sporirea presiunii autorităților asupra populației, de unde a rezultat o stare generală de profundă nemulțumire, căreia premierul Narendra Modi i-a răspuns inițial pe 29 martie, când și-a cerut scuze cetățenilor Indiei pentru neajunsurile create de ordinele guvernului condus de el, pentru stoparea răspândirii coronavirusului – mai multe detalii AICI.
Una dintre marile probleme a fost că ordinele guvernului au lăsat un număr imens de indieni fără slujbe, în special muncitorii care lucrau fără contracte, și astfel fără posibilitatea de a se hrăni. Mulți dintre aceștia, proveniți din rural, au lăsat marile orașe și s-au întors la casele lor, crescând riscul răspândirii coronavirusului în țară. Guvernul a impus duminică oprirea celor care se întorc la casele lor, până la ridicarea restricțiilor, în adăposturi aflate de-a lungul marilor drumuri, unde aceștia vor avea asigurate apa și mâncarea. Însă muncitorii rămași în orașe fără slujbe și fără mijloace de trai, sunt într-o situație chiar mai critică decât cei care au case la țară, unde pot încerca să se întoarcă, iar numărul acestora este de asemenea imens.
În fața riscului înfometării unei bune părți din populație și a prăbușirii economiei, guvernul Indiei a anunțat azi, prin secretarul guvernului Rajiv Gauba, că a hotărât să nu prelungească măsurile extraodinare impuse cetățenilor săi dincolo de data de 15 aprilie, când se împlinesc cele 21 de zile anunțate inițial de premierul Modi – mai multe detalii AICI.
Deși este una dintre primele economii ale lumii, cu o creștere economică respectabilă în ultimii ani, India nu își poate permite alunecarea într-o criză economică de mari proporții, care ar putea aduce rapid în țară sărăcia extremă și foametea pentru mare parte din populație. Deocamdată guvernul a înțeles că măsurile foarte dure luate împotriva răspândirii coronavirusului în restul lumii pot face un rău imens Indiei și încearcă să găsească altă cale de rezolvare a situației.
Până în momentul de față, potrivit cifrelor raportate oficial în India sunt doar 1071 de pacienți confirmați cu Covid-19 și doar 29 de decese înregistrate din această cauză.