Expert în sănătate: "Sistemul spitalicesc va crăpa de la 13 mii de cazuri COVID-19"! Ce putem face urgent


Expert în sănătate: "Sistemul spitalicesc va crăpa de la 13 mii de cazuri COVID-19"! Ce putem face urgent

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, atrage atenția că la 13 mii de cazuri confirmate cu COVID-19 în România, sistemul spitalicesc "va crăpa".

Pentru a diminua șansele ca sistemul spitalicesc să intre în colaps, Mixich indică câteva acțiuni rapide la nivelul întregii societăți: "mai avem timp să-l întărim: fereastra e cam de o săptămână - zece zile. Deci acum e momentul: donați bani organizațiilor în care aveți încredere, donați materiale, timp și în special 'brain power' pentru că e mare nevoie. Nu uitați să donați și sânge!".

Mai mult, Mixich estimează că vinerea viitoare vom avea între 4.000 și 7.800 de cazuri COVID-19 în România în funcție de intensitatea circulației virusului în comunitate, cât și de felul în care respectă românii recomandările autorităților. 

Vlad Mixich, pe Facebook: "Dacă ritmul de creștere al cazurilor noi de coronavirus se păstrează, atunci pe vinerea viitoare vom ajunge la peste 4000 de cazuri confirmate în România.

Tot săptămâna viitoare vom începe să vedem și efectele respectării măsurilor de distanțare socială impuse în urmă cu două săptămâni în România.

Dacă nu le-am respectat, atunci vinerea viitoare vom fi deja înspre 6000 de cazuri confirmate, posibil chiar spre 7800 cazuri dacă circulația virusului în comunitate este deja intensă.

De la 10000 de cazuri în sus, sistemul spitalicesc va începe să crape. De la 13000 de cazuri va crăpa. Dar mai avem timp să-l întărim: fereastra e cam de o săptămână - zece zile. Deci acum e momentul: donați bani organizațiilor în care aveți încredere, donați materiale, timp și în special 'brain power' pentru că e mare nevoie. Nu uitați să donați și sânge!

Există și un scenariu fericit în care ritmul creșterii va încetini și nu vom atinge atât de repede cifrele de mai sus: scenariul în care am stat acasă și în continuare #stămacasă!

[pentru cifrele de mai sus am folosit estimări ECDC și modelul Robert Koch Institute]".

Sursa foto: Agerpres/Epa

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.