Victor Costache și-a dat demisia joi dimineață din funcția de ministru al Sănătății. De fapt, lui Victor Costache i-a fost cerută demisia în contextul unui management deficitar al sistemului de sănătate în plină criză COVID-19.
Conform jurnalistei Carla Tănasie (Digi24), Costache spunea încă de luni că vrea să își dea demisia, dar nu a mai făcut-o, iar problemele din spitale au continuat, medicii fiind nemulțumiți de nivelul precar de dotări de care beneficiază în această criză.
Mai mult, picătura care a umplut paharul în cazul plecării lui Victor Costache de pe fotoliul de ministru a fost anunțul făcut miercuri seară conform căruia ar vrea să testeze întreaga populație a Capitalei, în condițiile în care, în prezent, nici măcar personalul medical expus în fața COVID-19 nu beneficiază întru totul de teste.
Totodată, criza sistemului sanitar, sub managementul lui Victor Costche, nu a fost, desigur, privitoare doar la COVID-19. Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului Orban, farmacista Elena Dinte a transmis că, în condiţiile agravării crizei COVID-19 şi a insuficienţei medicamentelor, Executivul trebuie, printre altele, să deblocheze în regim de urgenţă stocurile de medicamente din antrepozite şi să le pună la dispoziţia cetăţenilor români. De asemenea, farmacista a cerut Guvernului să interzică majorarea nejustificată a preţului la medicamente sau a materialelor sanitare de protecţie împotriva infecţiei cu virusul din China. (sursa: Epoch Times) Potrivit informațiilor Podul.ro, lipsesc din majoritatea farmaciilor medicamentele necesare tratării diabetului de tip 2 cum ar fi Siofor, Metfogamma și Metforminium.
Pentru ca tabloul colapsului sistemului sanitar să fie complet, amintim că jurnalista Carmen Dumitrescu semnala că, din cauza COVID-19, ceilalți bolnavi sunt, pe zi ce trece, din ce în ce mai neglijați: "În timp ce coronavirusul a devenit principala preocupare a întregii suflări românești, bolnavii cu probleme cronice sau cei internați din alte motive se confruntă acum cu situații extrem de dificile. Oameni bătrâni și foarte bolnavi sunt trimiși acasă pe cont propriu, pentru că noul virus a secătuit resursele sistemului medical autohton. În mediul online, tot mai multă lume își striga disperarea cu privire la acest fenomen, însă posibilitatea ca ei să fie ajutați scade de la o zi la alta, pe măsură ce pandemia afectează mai puternic întreaga țară. Sunt, însă, și cazuri impresionante". (citiți AICI mai multe detalii)
Jurnalista Carla Tănasie: "Din informațiile pe care le am, Victor Costache ar fi spus la începutul acestei săptămâni, luni, că ar vrea să își dea demisia. Nu a făcut însă acest lucru. Presiunea a fost foarte mare având în vedere toată această criză. Vedem că în continuare în spitale lipsesc echipamentele de protecție, medicii sunt nemulțumiți. Sunt spitale unde au fost chiar proteste pentru că nu au ehipamente de protecție. Personalul medical a ajuns să refuze să mai trateze pacienții infectați cu COVID-19, un lucru foarte grav.
Iar cel mai important lucru care trebuie rezolvat acum este ca autoritățile să reușească să achiziționeze cât mai repede echipamente medicale suficiente. Echipamentele de protecție sunt puține, iar pe cale de consecință managerii țin cu dinții de ele și spun că le oferă atunci când trebuie, respectiv când un pacient este deja confirmat. Or, știm foarte bine că în spitale ajung și pacienți asimptomatici și atunci nu știi ce fel de pacient tratezi, dacă are coronavirus sau nu.
O altă problemă și cred că este picătura care a umplut paharul este anunțul Ministrului Sănătății de aseară când a spus că vrea să testeze toată populația din București. A fost o declarație controversată".
În cursul dimineții, premierul Ludovic Orban a anunţat că Victor Costache și-a dat demisia, iar în acest sens l-a propus pe secretarul de stat Nelu Tătaru pentru postul de ministru al Sănătății.