Coronavirusul pune pe butuci sistemul sanitar românesc: “Pe timp de izolare, ei îl trimit pe tata, aflat în categorie de risc maxim, pe drumuri”


Coronavirusul pune pe butuci sistemul sanitar românesc: “Pe timp de izolare, ei îl trimit pe tata, aflat în categorie de risc maxim, pe drumuri”

În timp ce coronavirusul a devenit principala preocupare a întregii suflări românești, bolnavii cu probleme cronice sau cei internați din alte motive se confruntă acum cu situații extrem de dificile. Oameni bătrâni și foarte bolnavi sunt trimiși acasă pe cont propriu, pentru că noul virus a secătuit resursele sistemului medical autohton. În mediul online, tot mai multă lume își striga disperarea cu privire la acest fenomen, însă posibilitatea ca ei să fie ajutați scade de la o zi la alta, pe măsură ce pandemia afectează mai puternic întreaga țară. Sunt, însă, și cazuri impresionante.

Luana Hrisanti Rigot este plecată de ceva vreme din România, unde, însă, mai trăiește tatăl ei foarte bolnav, dependent cumva de sistemul sanitar. Femeia a scris astăzi pe o rețea de socializare despre drama tatălui ei și, implicit, a altor bolnavi care nu au coronavirus, dar care au nevoie de îngrijire medicală ca de aer. Textul postării este cutremurător:

“Sunt de-a dreptul șocată! Azi am vorbit cu doctorița care se ocupă de tata, la telefon, și mi-a zis că îl mai ține o zi, două, dar dupa aceea îi va da drumul din spital... Nu i-au facut toate analizele și pentru puncția pe care trebuia să i-o facă pentru a vedea dacă nu cumva maduva osoasă nu mai produce globule roșii suficiente, pentru că hematoloaga din spital este în concediu de maternitate....și nimeni nu o înlocuiește, îl trimit la alt spital din București, pe el, per pedes... Deci acuma îl trimit pe tata, 83 de ani, cardiac și anemic, la medicul de familie să ia trimitere, după care trebuie să se ducă el singur, nu-i asigură ambulanță, de acasă la celălalt spital unde ar trebui să facă puncția. Deci pe timp de izolare, ei îl trimit pe tata, aflat în categorie de risc maxim, pe drumuri, fiindcă nu sunt în stare să-i asigure transferul cu ambulanța de la un spital la altul și să-i facă analiza, în vederea stabilirii unui diagnostic, înainte de a-l scoate din spital! SUPERB ! Ăștia ori sunt nebuni, ori sunt nebuni ! Și asta în buricul Capitalei, mă întreb ce e în provincie...?! Au dreptate și preoții români, acolo numai Dumnezeu te mai poate salva, sistemul de sănătate e la pământ ! Dar, evident, cu coada in sus...”, a scris Rigot pe Facebook.

După cum s-a stabilit, din data de 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, în România s-au supendat internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate. De asemenea, s-au suspendat consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.