Un vaccin experimental împotriva coronavirusului ar putea ajunge într-o lună în România


Un vaccin experimental împotriva coronavirusului ar putea ajunge într-o lună în România

Fiecare zi de izolare contează enorm, în condițiile în care întreaga lume face eforturi pentru găsirea unui vaccin împotriva noului virus care dă fiori reci omenirii.

În acest context, o veste bună vine chiar de la Institutul “Matei Balș”, medicul Adrian Streinu Cercel anunțând astăzi că e foarte posibil ca în numai o lună să ajungă în țara noastră un vaccin experimental din Marea Britanie, eficient împotriva coronavirusului.

Vaccinul va fi testat inițial pe voluntari, în ideea de a se stabili exact dacă și ce efecte adverse ar putea avea.

Adrian Streinu Cercel a declarat, în acest context, că institutul de boli infecțioase pe care îl conduce are deja o colaborare cu Marea Britanie pentru punerea în practică a vaccinului.

Un alt element interesant mărturisit public de medicul român este acela că noul vaccin nu ar conține virus în stare latentă, ci ar fi obținut prin tehnicile ingineriei genetice.

"Se testează un vaccin deja în SUA și unul în Marea Britanie. Noi avem deja o colaborare în acest sens. Și urmează să încheiem și un protocol de colaborare ca să punem în practică acest vaccin. El e obținut prin inginerie genetică (adică nu conține virus în stare latenta -n.red.) De când se ratifică protocolul științific de cercetare, se va putea aduce vaccinul. Și va fi nevoie și de aviz de la Agenția Națională a Medicamentului. Noi ne gândim ca într-o lună de zile să fim în posesia tuturor documentelor pentru a putea face primele evaluări de voluntari pentru vaccinul adus pe relație cu Marea Britanie", a spus medicul la Antena 3.

Totuși, lucrurile trebuie să fie clare. Într-o lună vor începe testările în România pe voluntari. Până la vaccinarea populației mai trebuie să treacă un timp, pentru a se putea observa clinic efectele secundare ale antidotului. În prezent, la identificarea unui vaccin potrivit în lupta cu noul virus lucrează mai multe state, precum SUA, China, Israel sau Franța.

Dacă totul va decurge potrivit așteptărilor specialiștilor în domeniu, noul vaccin ar putea fi pus la dispoziția populației în cel mult șase luni, ceea ce nu e nicicum o veste proastă. Tocmai din acest motiv, populația trebuie să încerce să evite aglomerările și să se protejeze, pentru a fi cât mai aproape de momentul identificării unui antidot.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.