„Văd o știre cum că România a înștiințat Consiliul Europei (organism din care facem parte din anul 1993) să deroge de la CEDO pe durata stării de urgență, invocând art. 15 din Convenția Europeană pe care îl atașez mai jos:
Asta înseamnă că, cu excepția dreptul la viață și interzicerea torturii, se poate renunța la orice drept al omului. Turcia lui Erdogan a făcut asta ca să poată fi arestați și condamanți în afara regulilor obișnuite opozanții regimului .
Consider hazardată această solicitare a României și, ca judecător, sunt obligat să o denunț publicului. AȘA CEVA NU SE POATE FACE! Nu suntem în război cu oamenii sau cu vreun alt stat, ci cu un nenoricit de virus”, scrie judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.
Reacția sa privește informația difuzată, joi, de AFP, care se referă la faptul că România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului.
Aceste patru state membre ale Consiliului Europei au ”notificat oficial” în ultimele zile că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, a explicat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, care a subliniat că şi alte state ar putea să procedeze la fel ca urmare a progresiei rapide a epidemiei de coronavirus în Europa. Conform aceluiaşi purtător de cuvânt, Franţa încă nu a notificat această derogare către secretariatul general al Consiliului Europei, organizaţie ce numără 47 de state membre.
Și eurodeputata PLUS Ramona Strugariu a reacționat la o potențială suspendare a drepturilor omului vizată de autoritățile de la București: „Chiar zilele trecute discutam cu colegii din LIBE că respectarea drepturilor omului rămâne fundamentală inclusiv în perioade de criză şi lucram la un text care reflectă aceste idei.
Faptul că România a cerut derogare de la CEDO cu atâta grabă, în condițiile în care ştim bine cum arată lucrurile la noi la nivel de pregătire pentru criză şi avem atâtea alte urgențe nerezolvate care țin efectiv de drepturi fundamentale şi de respect pentru viața oamenilor mi se pare pur şi simplu ruşinos şi de neacceptat.
Lucrurile nu vor rămâne aşa. Sper ca magistrații să aibă un punct de vedere ferm pe acest subiect. Iar eu îmi voi anunța colegii din Parlamentul European şi voi duce această discuție la nivel european, pentru că trebuie să existe inclusiv de acolo o reacție fermă.
Vă rog să retrageți cererea de activare, acum. Nu există absolut nicio justificare, în acest moment, şi în niciun moment, în opinia mea, pentru o asemenea acțiune.”