VIDEO Guvernul înăsprește pedepsele și introduce o nouă infracțiune în contextul epidemiei. Veste proastă: fostul ofițer care a infectat zeci de persoane scapă de măsură


VIDEO Guvernul înăsprește pedepsele și introduce o nouă infracțiune în contextul epidemiei. Veste proastă: fostul ofițer care a infectat zeci de persoane scapă de măsură

Premierul Ludovic Orban a precizat joi că Guernul a luat decizia de a majora pedepsele pentru infracțiunea de fals în declarații și pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Totodată, premierul a declarat că s-a hotărât introducerea unei noi infracțiuni și anume omisiunea de a da date autorităților. 

Ludovic Orban: "Am luat o măsură importantă, de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații. Știți foarte bine că există situația în care un cetățean revine dintr-o țară în care există un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie în izolare. Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea. 

De asemenea, am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii epidemiei. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile impuse de autorități trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu sau în carantină să nu respecte deciziile autorităților, să umble prin societate și să riște să îmbolnăvească alți cetățeni. Datoria primordială a Guvernului e să apere sănătatea cetățenilor. Pentru a apăra sănătatea cetățenilor vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă deciziile și regulile stabilite. 

Nu în ultimul rând, este introdusă o nouă infracțiune, omisiunea de a da date. În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul se consideră că e o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități. Și în această situație se poate constitui dosar penal". 

Vedeți video de la minutul 11: 



❗ Pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu şi cinci ani, conform Ordonanței de Urgență de modificare a Codului penal.

❗ Aceeaşi pedeapsă se va aplica persoanelor care nu respectă carantina sau spitalizarea, dacă astfel se răspândeşte boala, în timp dacă în acest fel se produce moartea unor oameni pedeapsa a fi între 5 şi 12 ani.

❗ Transmiterea unei boli despre care o persoană ştie că o are se pedepseşte cu închisoare între doi şi şapte ani, iar dacă au fost vătămate persoane - între 3 şi zece. Dacă în acest fel se ajunge la moartea unor persoane, pedeapsa este între 7 şi 15 ani de închisoare.

Vestea proastă este că, în baza Constituției, cei care au comis deja infracțiuni precum fostul ofițer MAI care a băgat un întreg spital în carantină și care a mințit că nu a fost în Israel, totodată, infectând zeci de persoane cu noul coronavirus scapă de decizia Guvernului de a înăspri pedepsele, situație subliniată și de jurnalistul Stoica Ionel, specializat pe Justiție: 

"Legea/OUG se aplică pentru viitor, alde Nelu Israelu/Gerota, tipa de la Hunedoara de se plimba prin oraș, Vergil Chițac- petrecere cu 400 de femei sau interlopul din Ploiești care făcea live de la petreceri rămân pe prevederea veche - de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă", a scris Stoica Ionel pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.