Pandemia COVID-19, Franța: Macron anunță închiderea granițelor non-UE, restricționarea deplasărilor și amânarea alegerilor locale! În Alsacia se va construi un spital de campanie


Pandemia COVID-19, Franța: Macron anunță închiderea granițelor non-UE, restricționarea deplasărilor și amânarea alegerilor locale! În Alsacia se va construi un spital de campanie

În contextul pandemiei COVID-19, președintele Franței – Emmanuel Macron – a anunțat, în acestă seară, o serie de măsuri nu atât de dure pe cât se aștepta opinia publica, dar hotărâte și prezentate în mod clar, dintre care amintim: restricționarea la maxim a deplasărilor, mobilizarea resurselor medicale militare, amânarea turului doi al alegerilor locale și închiderea frontierelor non-UE. De asemenea, Macron a anunțat că în Alsacia se va construi un spital medical de campanie.

Publicistul Ciprian Apetrei analizează, pe Facebook, măsurile decretate în Franța, cât și cele mai relevante momente ale discursului susținut de Macron:

”Mesajul lui Macron din aceasta seara. Masuri mai putin dure decat ne așteptam. Dar masuri hotarate si clar prezentate. Nous sommes en guerre, a fost mesajul repetat al președintelui.

Un război pe care îl vom câștiga, ne-a asigurat. De mâine la prânz se restricționează la maxim deplasările. Au fost mobilizate si resursele medicale militare. In Alsacia se va construi un spital medical de campanie. A fost amânat turul doi al alegerilor locale.

A fost evitat cuvântul carantină. Accentul a fost pus pe ceea ce putem face în continuare. Și cum ne putem proteja și cum ii putem proteja pe ceilalți. Stand acasă, citind, vorbind cu cei dragi la telefon, ajutându-ne vecinii.

A vorbit mult despre importanta celor din sistemul medical. Ii respectăm și vom face orice orice sa ii ajutam. Ipocrizia curgea pe ecran. Sunt a aceiași oameni care anul trecut erau în strada și spuneau ca lucrează în condiții din ce în ce mai proaste. Același președinte le-a spus atunci ca banii nu cad din cer și i-a ignorat complet. Acum sunt foarte importanți. Una dintre lecțiile acestei crize.

În sfârșit, a fost anunțată o măsură la nivelul UE. Cu mare întârziere. Se închid frontierele către tarile non-UE. În interior, fiecare tara se descurcă cum poate. Avem frontiere, uitasem acest lucru. Unde este omul european al frontierelor deschise, preocupat doar de ecologie, care cerea desființare politiei și a genurilor biologice? Sta bine ascuns și se bucură de protecția armatei. O alta lecție.

Discursul de astăzi al lui Macron va rămâne in istorie. Perfect articulat și construit. Se vede în spatele lui munca unor consilieri pricepuți. Dar și ținuta președintelui, care care si-a privit în ochi cetățenii aproape o jumătate de ora și a fost credibil.

A vorbit în numele unui consens național: s-a consultat cu toți șefii de partide parlamentare, cu foștii președinți, cu șefii Guvernului si Parlamentului și cu Consiliul științific. Un mesaj foarte puternic de unitate.

Statul va sprijini întreprinderile în dificultate. Se amână plata ratelor la banci, a datoriilor la stat și a facturilor la utilitati. Nimeni nu va fi lasat singur. Mesajul unui stat responsabil și puternic.

Nous sommes en guerre. Il vom castiga cu mult calm și solidaritate”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.