Oficial! Cum a refuzat Iohannis președinția Consiliului European alegând România


Oficial! Cum a refuzat Iohannis președinția Consiliului European alegând România

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat, miercuri, la București, o informație care circulase neoficial în cursul anului trecut, privind refuzul lui Klaus Iohannis de a fi președinte al Consiliului European. Fostul președinte al CE a venit la București pentru a-i oferi șefului statului rămân premiul "Coudenhove-Kalergi", transmite Europa Liberă. 

Klaus Iohannis este un politician excepţional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul şi nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulţi. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru aşa ceva şi de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentaţiei, provine dintr-un orăşel şi dintr-o minoritate etnică şi prezintă şi puncte de vedere ale minorităţilor, a reuşit să construiască un sprijin durabil al majorităţii", a spus Tusk, citat de Agerpres. 

Acesta a amintit de episodul în care i-a propus președintelui Klaus Iohannis să preia președinția Consiliului European anul trecut, la o discuție între patru ochi: 

Imaginea numărul trei. Sunt cu preşedintele Iohannis acum aproape un an şi discutăm cine ar fi să ia cârma instituţiilor europene, discuţia noastră este sinceră şi discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Iohannis zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru această propunere şi după o vreme adaugă: 'Ştii ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, aşa că, te rog, nu lua în consideraţie candidatura mea'", a declarat Tusk. 

”Președintele Iohannis și-a concentrat acțiunea politică pe un obiectiv pro-european clar: acela de a plasa România în prima linie a deciziei în Uniune ” 

Vicepremierul Raluca Turcan a transmis într-o postare pe Facebook că PNL sprijină eforturile președintelui Iohannis de a pune România în primele linii ale deciziilor din politica Uniunii Europene. 

”Președintele Iohannis și-a concentrat acțiunea politică pe un obiectiv pro-european clar: acela de a plasa România în prima linie a deciziei în Uniune, fără ca vreodată atașamentul ei față de valorile comune să fie pus la îndoială.

Este un obiectiv pe care PNL l-a sprijinit și îl sprijină cu toată forța, din Guvern și din Parlament. Vom continua să implementăm, în parteneriat cu Președintele, măsurile care să facă posibilă armonizarea României cu obiectivele actuale ale Uniunii (o Europă mai inteligentă, mai verde, mai conectată, mai socială și mai aproape de cetățenii săi), reducerea decalajelor și dezvoltarea comunităților cu bani europeni, pe model european.”, a scris vicepreședintele PNL.

CE ESTE PREMIUL COUDENHOVE-KALERGI 

Premiul este acordat pentru merite deosebite în protejarea și promovarea valorilor Uniunii Europene. 

Acesta poartă numele Contelui Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi, unul dintre precursorii Uniunii Europene, primul care militează pentru o Europă confederalizată pe modelul Statelor Unite. În 1923 a creat  Uniunea Pan-Europeană - prima organizație neguvernamentală „europeistă” de pe continent. 

Printre laureații acestui premiu se află și Juan Carlos I, Regele Spaniei (1986); Ronald Reagan, Președintele SUA (1992); Jean-Claude Juncker, Președinte al Comisiei Europene (2014); Angela Merkel, Cancelar al Germaniei (2010); Helmut Kohl, Cancelar al Germaniei (1990); violonistul Yehudi Menuhin (1999), Raymond Barre, Prim-ministrul Franței (1978).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.