Fostul ministru al Justiției, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu apucături de dictator și anume Tudorel Toader, face tot posibilul pentru a opri demersul studentului Silvian-Emanuel Man de a candida pentru funcția de rector, deși Legea Educației Naționale nr. 1/2011 îi permite tânărului acest lucru.
Biroul Electoral Central al universității i-a respins studentului candidatura, situație care nu l-a determinat pe acesta să renunțe, iar în acest sens a depus sâmbătă o contestație asupra deciziei pe e-mail și prin curierat rapid, întrucât registratura, fiind week-end, era închisă. Răspunsul primit din partea BEC a fost halucinant: "nu ne interesează că registratura era închisă, tu trebuia să o depui la... registratură! Nu ai depus-o? Nu se ia în calcul! Respinsă!".
Mai mult, Tudorel Toader, iritat că studentul scoate la iveală managementul mizerabil și dictatorial al rectoratului UAIC, a dat ordin vineri ca studentul să fie luat pe sus de paznicii instituției de învățământ și să fie dat afară: "Este cel puțin a patra oară când Tudorel Toader folosește agenții de pază pentru a mă îndepărta din instituție și a-mi bloca accesul în universitate deși ar trebui să am acces la toate spațiile", relatează studentul. (vedeți video AICI)
Cu toate acestea, studentul anunță că nu renunță și va face toate demersurile pe cale judiciară pentru a apăra democrația universitară.
Redăm mesajul studentului:
"Candidatura mea la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este în continuare invalidată. Contestația a fost respinsă, dar nu pe fond. Doar din perspectivă procedurală:
Sâmbătă am depus contestația pe e-mail și prin curierat rapid, registratura fiind închisă. Termenul de 24 de ore din Metodologia de alegeri pentru depunere a fost respectat și consider că ar trebui să se aplice regulile de procedură civilă privind calculul termenelor. Președintele Biroului Electoral Central (BEC) mi-a răspuns că art. 40 prevede că orice contestație se poate depune [doar] la registratură în max. 24 de ore și poate viza doar aspecte de procedură. În traducere liberă: nu ne interesează că registratura era închisă, tu trebuia să o depui la... registratură! Nu ai depus-o? Nu se ia în calcul! Respinsă!
Frizează orice logică! Aceasta este măsura „înțelepciunii juridice” a regimului impus de un fost procuror, avocat, judecător la CCR și ministru al Justiției. Aici nu mai este vorba despre mine. Se putea întâmpla oricui. Aici avem un caz clar de denaturare a artei juridice prin folosirea ei în scop personal. Exact de astfel de situații similare și interpretări juridice insidioase se izbesc permanent cadrele didactice și de cercetare de aproape patru ani, de când Toader a ajuns rector. Nu putem apăra democrația universitară dacă nu contestăm deciziile abuzive și nu combatem bullying-ul academic!
Voi continua demersurile pe cale judiciară, chiar dacă mi s-au transmis semnale că Toader, în baza relațiilor sale, ar putea interveni pe lângă judecători. Doar pentru faptul că există astfel de discuții este o dovadă în plus că justiția nu este, din păcate, pe deplin independentă.
Nu este singura mișcare proastă:
Vineri, după depunerea candidaturii, am fost ridicat de către agenții de pază ai universității și dat afară din corpul principal al instituției. Așa au primit dispoziție „de sus”, adică de la rectorat. Brusc, mi-au cerut să mă legitimez, dar doar cu carnet de student sau carte de identitate. Alt act nu era valabil. După 8 ani în UAIC, trebuie să fii legitimat. Dar doar tu, care te opui lui Toader, nu altcineva.
Este cel puțin a patra oară când Tudorel Toader folosește agenții de pază pentru a mă îndepărta din instituție și a-mi bloca accesul în universitate deși ar trebui să am acces la toate spațiile. Vă dați seama ce penibil mă simt când trebuie să ajung la vreo bibliotecă sau la vreun birou și efectiv nu am cum?! Brusc, mă trezesc urmărit prin universtiate că trebuie să părăsesc clădirea din... motive de securitate!
Tudorel Toader calcă în picioare democrația universitară și dovedește că nu are nicio noțiune despre respectarea drepturilor și libertăților academice. Nu are niciun respect pentru libertatea de opinii, libertatea de expresie. El nu vrea pluralism. Ci tudorelism!
Iată că în 2020, într-o universitate publică din România, rectorul își arogă dreptul de a face uz de agenții de pază pentru a-l da afară de pe holurile instituției pe „studentul incomod”.
Cu asemenea „management universitar” și respectare a drepturilor și libertăților academice ne mirăm după de ce universitatea nu mai este nici măcar în top 1000 mondial...
Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător pentru mesaje și încurajări! Tot răul care s-a scurs în societatea noastră în ultimele decenii vine din universități, pentru că instituțiile academice nu mai au ideal și au capitulat în fața găștilor care promit beneficii financiare de moment, în schimbul cedării din drepturi și libertăți (cumpărarea tăcerii) și a amânării perpetue, sine die, a prosperității intelectuale și financiare pe termen lung.
Iar tot din universități trebuie să pornească și însănătoșirea morală!".