Conform ultimului barometru realizat de IMAS la comanda Europa FM privind alegerile parlamentare, PNL a înregistrat o scădere de la 47,4%, cu cât era cotat conform datelor din sondajul precedent, la 40,7%. De altfel, PSD a crescut în preferințele românilor, conform IMAS, de la 20,6%, cu cât era cotat luna trecută, la 25,8%. Cât despre Alianța USR-PLUS, aceasta are un scor de 13,5%, potrivit ultimelor date.
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu sociologul Andrei Țăranu pentru a explica dinamica datelor prezentate de IMAS. Întrebat privitor la scăderea PNL, profesorul universitar din cadrul SNSPA a identificat două motive: în primul rând, faptul că Guvernul Orban a picat și în al doilea rând faptul că PNL a primit primari din zona PSD.
Andrei Țăranu: "În primul rând, sondajul este, să-i spunem, mai precis decât toate celelalte pentru că este un sondaj de tip omnibus. Adică este făcut în fiecare lună, teoretic pe același eșantion, de aceea dă niște valori care sunt oarecum exacte. De ce a scăzut PNL? Pentru că a căzut de la guvernare. Există în sociologie acest concept numit ”Bandwagon”, adică toată lumea vrea să fie în vagonul cu orchestra. De când PNL-ul nu mai este la guvenare, un număr fix de respondenți a spus că PNL-ul nu mai este interesant, motiv pentru care o parte s-a orientat spre PSD.
În al doilea rând, pentru că PNL-ul, în ultima vreme, a generat niște discuții destul de ample în societate, de exemplu cu transferul de primari de prin diferite locuri, ceea ce e și oarecum imoral, dar a și generat frustrare în rândul celor care au votat cu domnul Iohannis, dar care nu votează neapărat și PNL-ul ca atare".
CITIȚI ȘI: Sondaj: PSD crește, iar PNL scade în perspectiva alegerilor parlamentare! Ce se întâmplă cu USR
Privitor la deprecierea USR în sondaje, sociologul a atras atenția că partidul cu pricina a fost aproape inexistent în media și atenția publică, iar atunci când a reocupat agenda opiniei publice, a dat dovadă de o oarecare incoerență. Mai mult, politologul a subliniat că trendul descendent al USR este foarte probabil să continue, întrucât mutarea PNL privind susținerea lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei are și consecințe electorale.
Andrei Țăranu: "Aici trebuie spus, probabil, că va mai și scădea, pentru că sondajul este făcut înainte de anunțul PNL de a-l susține pe Nicușor Dan. Ar putea să se mai echilibeze, în sensul în care PNL să ia o parte de procente de la USR, pentru că USR a fost cvasi-inexistent în media și în atenția publică. Pe de altă parte, atunci când a apărut, a dat niște semnale oarecum contradictorii.
Faptul că pierde cea mai importantă figură, pentru că Nicușor Dan este o figură în București, fiind un personaj antisistem, probabil va trage și mai jos USR-ul, care ”donează” câteva procente PNL".
Pe final, chestionat, în contextul în care ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, cât de mult ar fi afectată o viitoare guvernare PNL de continuarea unui trend ascendent al PSD, Andrei Țăranu a explicat că liberalii au un avantaj liniștitor, cei din PSD nefiind prea încântați de creșterea partidului cu 5% în sondajul IMAS, întrucât datele relevă că o guvernare PNL-USR ar beneficia fără probleme de susținere parlamentară după desfășurarea scrutinului electoral în cazul în care va fi înainte de termen.
Andrei Țăranu: "Diferența dintre cele două este, totuși, de 15 procente conform acestui sondaj. Deci PSD are 25,8% și PNL are 40,7%, conform acestui sondaj. E o diferență foarte mare. Dacă aceste cifre ar fi la vot, PNL poate face singur guvernul. Cu 40%, plus USR, plus redistribuirile, ar putea să ducă la un guvern de coaliție de 50-55% fără probleme. Nu cred că PSD-ul este foarte încântat, chiar dacă a crescut cu 5 procente, să intre în anticipate în acest moment. PSD este mult mai interesat de alegerile locale și are suficient de multe tensiuni în interior. Astfel, PSD nu e pregătit pentru alegeri anticipate".